Kalij (K)

Kalij se smatra najzastupljenijim unutarstaničnim kationom, koji je izuzetno važan za provođenje živčanih impulsa, a time i normalnu funkciju skeletnih mišića i srca. Također, važan je u procesu održavanja normalnog pH organizma i osmotskog tlaka. Široko je zastupljen u hrani, posebno u voću i povrću, pa su tako jedni od boljih izvora kalija banane i šljive te zeleno lisnato povrće. Nedostatak kalija ili hipokalemija je izuzetno rijedak kod zdravog organizma, upravo zbog široke zastupljenosti kalija u hrani i visokog stupnja apsorpcije. Stanje povišenih koncentracija kalija u krvi se naziva hiperkalemijom, koja je rijetka u zdravih osoba, no ipak je potreban oprez u slučaju uzimanja nekih lijekova i bolesti bubrega.

Funkcije

Metabolizam

Fizikalno-kemijska svojstva

Izvori

Nedostatak u organizmu

Toksičnost

Utjecaj na bolesti i zdravlje

Interakcije s lijekovima