Natrij (Na)

Natrij se smatra najzastupljenijim izvanstaničnim kationom, koji je izuzetno važan za održavanje mebranskog potencijala i posljedično provođenje živčanih impulsa te kontrakciju mišića. Također, važan je i u procesu održavanja osmotskog tlaka. Natrij se nalazi u većini hrane koju konzumiramo, međutim, natrij najviše dobivamo konzumacijom natrijeva klorida, tj. obične kuhinjske soli. Procjenjuje se da 75 % natrija kojeg konzumiramo dobivamo iz obrađene hrane zbog dodavanja soli u istu tijekom procesa proizvodnje. Nedostatak natrija ili hiponatremija nastaje uslijed povećanja zadržavanja tekućine ili povećanog gubitka natrija, dok se hipernatremija (povećane razine natrija u krvi) rijetko javlja zbog pretjeranog unosa natrija, već je primaran uzrok nedostatak vode u organizmu.

Funkcije

Metabolizam

Fizikalno-kemijska svojstva

Izvori

Nedostatak u organizmu

Toksičnost

Utjecaj na bolesti i zdravlje

Interakcije s lijekovima