Toksičnost

Vitamin B1 općenito nije toksičan i nisu poznate nikakve nuspojave uzrokovane ovim vitaminom dobivenog hranom. Izrazito niska toksičnost vitamina B1 može se objasniti mehanizmom apsorpcije koji se može zasititi (2,5 – 5 mg) i brzim izlučivanjem viška iz organizma. Također, naš organizam može skladištiti samo određene količine ovo vitamina i zbog svega navedenog količine vitamina B1 koje ulaze u organizam se ograničavaju i smanjuje se mogućnost toksičnosti samog vitamina.[1,2,3]

Međutim, pojedine se nuspojave pojavljuju prilikom intramuskularnih i intravenoznih uzimanja vitamina B1. Simptomi koji se povezuju s vitaminom B1 su tjeskoba, svrbež, problemi s disanjem, mučnina, glavobolja, grčevi u mišićima, slabost, aritmija, bolovi u abdomenu i alergijske reakcije. Svrbež se javlja pri dozama od 500 mg dnevno uzimano intramuskularno, dok intravenozno uzimanje 100 mg tiamin hidroklorida može uzrokovati osjećaj pečenja i svrbež oko mjesta uboda.[4,5]

"Literatura"

1. Insel, P., Ross, D., McMahon, K., Bernstein, M. (2011) Nutrition, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury.

2. Hui, Y.H. (1991) Encyclopedia od food science and technology, John Wiley and sons, Inc., New York.

3. Macrae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition, Academic Press, London.

4. Combs, G.F. (2008) The vitamins: fundamental aspects in nutrition and health, Elsevier Academic Press, Burlington.

5. Institute of Medicine (U.S.). Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes,Institute of Medicine (U.S.). Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline, Institute of Medicine (U.S.). Subcommittee on Upper Reference Levels of Nutrients (1998)Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin and choline, National Academy Press, Washington.