Toksičnost

Pantotenska kiselina općenito nije toksična, čak u visokim dozama (10 g), jer je topljiva u vodi i višak se izlučuje urinom. Doze pantotenske kiseline, u obliku kalcijeva pantotenata, od 15 do 20 g dnevno mogu uzrokovati manje i prolazne gastrointestinalne poremećaje, kao što su proljev, mučnina i žgaravica. Također, nisu zabilježene nikakve nuspojave parenteralno i topikalno primijenjenog vitamina B5 u svim oblicima (pantotenska kiselina, kalcijev panotenat, pantenol).[1-9]Međutim, zabilježeni su pojedinačni slučajevi pojave kontaktne urtikarije i dermatitisa prilikom uporabe losiona i regeneratora za kosu koja sadrže pantenol.[1,10]

Istraživanje utjecaja vitamina na poremećaj nedostatka pažnje u djece je pokazalo da kombinacija 1,2 g kalcijeva pantotenata, 0,6 g piridoksina (vitamin B6), 3 g niacinamida (vitamin B3) i 3 g askorbinske kiseline (vitamin C) dnevno kroz period od 6 tjedana ima za posljedicu povećanje razina aspartat-transaminaze u serumu. Povećane razine tog enzima su znak oštećenja jetre, međutim, iz istraživanja se ne može točno odrediti koji vitamin uzrokuje oštećenje, no pretpostavlja se da je to niacinamid, a ne pantotenska kiselina.[11]

Jedno istraživanje je pokazalo da kombinacija 10 mg biotina (vitamin H) i 300 mg pantotenske kiseline dnevno kroz period od 2 mjeseca može uzrokovati eozinofilni pleuroperikardijalni izljev (nakupljanje tekućine oko srca i pluća). Poznato je da neki lijekovi mogu uzrokovati ovo stanje, kao što su cefalosporini, dantrolen, propiltiouracil i nitrofurantoin, ali je mehanizam djelovanja vitamina H i B5 u patologiji ovog stanja nepoznat. Ova neželjena komplikacija je primijećena u 76-ogodišnje žene te je dosada jedini poznati slučaj, a stanje oboljele se poboljšalo prestankom uzimanja tih vitamina. Autori naglašavaju da su hitno potrebna daljnja istraživanja povezanosti vitamina H i B5 s eozinofilnim pleuroperikardijalnim izljevom.[12]

Pojedinačno i dugotrajno uzimanje bilo kojeg vitamina B skupine narušava ravnotežu ostalih vitamina B skupine. Stoga se općenito ne preporuča uzimati pojedinačne vitamine B skupine, već sve vitamine te skupine.[3-8]

"Literatura"

1. Kelly, G.S. (2011) Pantothenic Acid. Altern. Med. Rev. 16, 263-274.

2. European Commission: Health and consumer protection directorate-general (2002) Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Pantothenic Acid. Online: http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out80k_en.pdf.

3. Ball, G.F.M. (2004) Vitamins: Their Role in the Human Body, Blackwell Publishing Ltd, Oxford.

4. Zempleni, J., Rucker, R.B., McCormick, D.B., Suttie, J.W. (2007) Handbook of vitamins, CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton.

5. Grooper, S.S., Smith, J.L., Groff, J.L. (2009) Advanced nutrition and human metabolism, Wadsworth Cengage Learning, Belmont.

6. Combs, G.F.  (2008) The vitamins: fundamental aspects in nutrition and health, Elsevier Academic Press, Burlington.

7. Hui, Y.H. (1991) Encyclopedia od food science and technology, John Wiley and sons, Inc., New York.

8. Macrae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition, Academic Press, London.

9. Institute of Medicine (U.S.). Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes,Institute of Medicine (U.S.). Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline, Institute of Medicine (U.S.). Subcommittee on Upper Reference Levels of Nutrients (1998) Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin and choline, National Academy Press, Washington.

10. Schalock, P.C., Storrs, F.J., Morrison, L. (2000) Contact urticaria from panthenol in hair conditioner. Contact Dermatitis. 43, 223-251.

11. Haslam, R.H., Dalby, J.T., Rademaker, A.W. (1984) Effects of megavitamin therapy on children with attention deficit disorders. Pediatrics. 74, 103-111.

12.  Debourdeau, P.M., Djezzar, S., Estival, J.L., Zammit, C.M., Richard, R.C., Castot, A.C. (2001) Life-threatening eosinophilic pleuropericardial effusion related to vitamins B5 and H. Ann. Pharmacother. 35, 424-426.