Izvori

Hrana

Vitamin B6 se u namirnicama biljnog podrijetla većinom javlja u glikoziliranom obliku (do 75 %), najčešće u obliku piridoksin-5-β-D-glukozida, dok se u namirnicama životinjskog podrijetla najčešće javlja u obliku piridoksal-5-fosfata, a manje u obliku piridoksamin-5-fosfata. Biološka dostupnost vitamina B6 varira, pa su tako istraživanja pokazala da je glikoziliran oblik manje biološki dostupan (50 %) nego drugi oblici vitamina B6 u hrani (oko 75 %). Također, pokazalo se da glikoziliran piridoksin može kvantitativno promijeniti metabolizam piridoksina i time djelomično ometati probavu i metabolizam neglikoziliranih oblika vitamina B6. Biološka dostupnost vitamina B6 je tako veća ako ga dobivamo iz npr. govedine, nego iz špinata ili krumpira.[1-11]

Biljni izvori vitamina B6 su: krumpir, integralne žitarice, orašasti plodovi, leća, grah, špinat, mrkva, smeđa riža, mekinje, suncokretove sjemenke, pšenične klice i necitrusno voće, npr. banane.

Životinjski izvori vitamina B6 su: goveđa jetra, piletina, puretina, tuna, losos, škampi, sir i drugi fermentirani proiozvodi.

Dodaci prehrani i obogaćivanje hrane

Vitamin B6 se nalazi u dodacima prehrani većinom u obliku piridoksin hidroklorida, dok neki dodaci prehrani sadrže i piridoksal-fosfat. Dostupan je u multivitaminskim pripravcima, ali također kao i pojedinačan pripravak vitamina u raznim oblicima, kao što su tablete, kapsule i pastile. Vitaminom B6 se najčešće obogaćuju žitarice za doručak, jer se obradom žitarica on gubi, a obogaćuju se i mlijeko te razna pića. Također, najčešći oblik vitamina B6 kojim se hrana obogaćuje je piridoksin hidroklorid.[1-10]

"Literatura"

1. Hui, Y.H. (1991) Encyclopedia of food science and technology, John Wiley and sons, Inc., New York.

2. Macrae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition, Academic Press, London.

3. Institute of Medicine (U.S.). Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes,Institute of Medicine (U.S.). Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline, Institute of Medicine (U.S.). Subcommittee on Upper Reference Levels of Nutrients (1998) Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin and choline, National Academy Press, Washington.

4. Berdanier, C.D. (1998) Advanced Nutrition: Micronutrients, CRC Press, Boca Raton.

5. McDowell, L.R. (2000) Vitamins in animal and human nutrition, Iowa State University Press, Iowa.

6. Ball, G.F.M. (2004) Vitamins: Their Role in the Human Body, Blackwell Publishing Ltd, Oxford.

7. Ball, G.F.M. (2006) Vitamins in foods: Analysis, Bioavailability and Stability, Taylor & Francis Group, Boca Raton.

8. Zempleni, J., Rucker, R.B., McCormick, D.B., Suttie, J.W. (2007) Handbook of vitamins, CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton.

9. Grooper, S.S., Smith, J.L., Groff, J.L. (2009) Advanced nutrition and human metabolism, Wadsworth Cengage Learning, Belmont.

10. Insel, P., Ross, D., McMahon, K., Bernstein, M. (2011) Nutrition, Jones and Bartlett Publishers, Ontario.

11. Nakano, H., McMahon, L.G., Gregory, J.F. (1997) Pyridoxine-5-β-D-glucoside Exhibits Incomplete Bioavailability as a Source of Vitamin B-6 and Partially Inhibits the Utilization of Co-Ingested Pyridoxine in Humans. J. Nutr. 127, 1508–1513.