Funkcije

Funkcije vitamina C su:

  • Antioksidacijsko djelovanje
  • Obnova vitamina E
  • Sinteza kolagena, karnitina i tirozina te mikorsomalni metabolizam
  • Potpora imunološkom sustavu
  • Antihistaminsko djelovanje

Antioksidacijsko djelovanje

L-Askorbinska kiselina je jedan od glavnih antioksidansa. Uklanja molekule slobodnih radikala i mikroba uz pomoć drugih vitamina (vitamina E i A) i minerala kao što su selen i cink. Vitamin C je antioksidans, što znači da reagira sa toksičnim, reaktivnim kisikovim (eng. Reactive Oxygen Species, ROS) i dušikovim (eng. Reactive Nitrogen Species, RNS) česticama dajući jedan ili dva elektrona pri čemu nastaje slabo reaktivni askorbil-radikal. Stanje povećanog broja slobodnih radikala u odnosu na količinu antioksidansa naziva se oksidativni stres. S obzirom da slobodni radikali oštećuju nukleinske kiseline, proteine i masti, oksidativni stres utječe na razvoj kardiovaskularnih bolesti, hipertenziju, kronične upalne bolesti i dijabetesa, a upravo L-askorbinska kiselina zaustavlja lančane reakcije oštećenja istih. Oksidirani oblici askorbata su relativno slabo reaktivni, pa ne uzrokuju takva oštećenja. Također, vitamin C je jak antioksidans te štiti LDL kolesterol od oksidacije te pri smanjenim količinama vitamina C u organizmu, LDL se oksidira, a kao takav uzrokuje bolesti srca i krvnih žila.[1,2,3,4]

Sinteza kolagena, karnitina i tirozina i mikorsomalni metabolizam

L-Askorbinska kiselina ima druge brojne funkcije u ljudskom organizmu: sinteza kolagena, karnitina i neuroprijenosnika, sinteza i katabolizam tirozina te metabolizam mikrosoma. Djeluje kao donor elektrona za različite enzime i brojne funkcije u tijelu proizlaze iz sposobnosti vitamina C (L-askorbinske kiseline) da daruje (donira) jedan ili dva elektrona.[1,2,5]

Vitamin C je bitan kofaktor za tri enzima koji sudjeluju u hidroksilaciji kolagena. Tim reakcijama se dodaje hidroksilna skupina (-OH) aminokiselinskim ostacima prolina i lizina u molekuli kolagena uz pomoć enzima prolil-hidroksilaze i lizil-hidroksilaze. Hidroksilacija omogućuje kolagenu da tvori strukturu trostruke uzvojnice. Prema tome, vitamin C, zbog uloge u sintezi kolagena, je prijeko potreban za razvoj i održavanje krvnih žila i hrskavice.[5,6,7]

Vitamin C je bitan kofaktor dva enzima koja su potrebna za sintezu karnitina. Točnije, potrebn je za oksidaciju lizinskog ostatka u proteinu pri ćemu nastaje hidroksi-3-metil-lizin. Karnitin ima ulogu nosača masnih kiselina kroz staničnu stijenku u mitohondrij, pri procesu njihovog sagorijevanja (oksidacije), uz nastanak ATP-a.[5,8]

Vitamin C je također kofaktor dopamin-β-hidroksilaze koja sudjeluje u biosintezi norepinefrina iz dopamina, dakle sudjeluje u sintezi neuroprijenosnika.[9]

Vitamin C je bitan za metabolizam tirozina, razgradnju 4-hidroksifenilpiruvata, prevođenje zasićenih masnih kiselina u nezasićene, te za enzim koji povećava stabilnost peptidnih hormona dodavajući im amidne skupine. Sudjeluje u metabolizmu folne kiseline (folna kiselina, vitamin B12 i vitamin C djeluju zajedno u razgradnji, upotrebi i sintezi novih proteina u organizmu) i triptofana te se pretpostavlja da vitamin C pomaže u smanjenju glikolizacije proteina (dodatak šećera na proteine). Također, vitamin C sudjeluje u metabolizmu lijekova i steroida, tj. u mikrosomalnim hidroksilacijskim reakcijama metabolizma lijekova, ksenobiotika i steroida povezanih s mikrosomalnim transportnim sustavom elektrona. L-Askorbinska kiselina potrebna je za redukciju trovalentnog željeza u dvovalentno i za redukciju bakra.[1,2,10]

Potpora imunološkom sustavu

Vitamin C potiče rad imunološkog sustava kroz stimulaciju antitijela. Ako vitamina C ima u dovoljnim količinama, pomaže skoro svim stanicama u našem organizmu u borbi protiv infekcija. Nalazi u visokim koncentracijama u stanicama imunološkog sustava, ali se brzo troši tijekom infekcija. Još nije poznato kako točno vitamin C djeluje na imunološki sustav, no pretpostavlja se da utječe na djelovanje fagocita, proizvodnju citokina, interferona i limfocita te na broj adhezivnih molekula u monocitima.[1,2,11]

Antihistaminsko djelovanje

Vitamin C je prirodni antihistaminik. Spriječava otpuštanje histamina, pojačava njegovu razgradnju i ublažava alergijske reakcije. Zajedno sa bakrom (Cu2+) smanjuje razine histamina i aktivnost histidin dekarboksilaza.[1,2,12]

Obnova vitamina E

Vitamin C je potreban da bi vitamin E održao u aktivnom obliku tako što reducira tokoferoksil-radikal koji nastaje oksidacijom vitamina E. Ta dva vitamina djeluju sinergistički;  vitamin E djeluje kao primarni antioksidans, a radikal koji nastaje reagira sa vitaminom C, te nastaje ponovno vitamin E (regenerira se).[1,2,13,14]

"Literatura"

1. Hui, Y.H. (1992) Encyclopedia of food science and technology, John Wiley and sons, New York.

2. MacRae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition, Academic Press, London.

3. Ghosh, M.K., Chattopadhyay, D.J., Chatterjee,  I.B. (1996) Vitamin C prevents oxidative damage. Free Radical Res. 25, 173-179.

4. Padayatty,  S.J., Katz,  A., Wang, Y. i sur. (2003) Vitamin C as an antioxidant: Evaluation of its role in disease prevention. J. Am. Coll. Nutr. 22, 18-35.

5. Iqbal, K., Khan, A., Ali Khan Khattak, M.M. (2004) Biological significance of ascorbic acid (vitamni C) in human health – a review. Pakistan J. Nutr. 3, 5-13.

6. Murad, S., Grove, D., Lindberg, K.A., Reynolds, G., Sivarajah, A., Pinnell, S.R. (1981) Regulation of collagen synthesis by ascorbic acid. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 78, 2879-2882.

7. Peterkofsky, B. (1991) Ascorbate requirement for hydroxylation and secretion of procollagen: relationship to inhibition of collagen synthesis in scurvy. Am. J. Clin. Nutr. 54, 1135S–1140S.

8. Rebouche, C.J. (1991) Ascorbic acid and carnitine biosynthesis. Am. J. Clin. Nutr. 54, 1147S–1152S.

9. Levine, M., Dhariwal, K.R., Washko, P. i sur. (1992) Ascorbic acid and reaction kinetics in situ: a new approach to vitamin requirements. J. Nutr. Sci. Vitaminol. Spec No, 169–72.

10. Eipper, B.A., Milgram, S.L., Husten, E.J., Yun, H.Y., Mains, R.E. (1993) Peptidylglycine alpha-amidating monooxygenase: a multifunctional protein with catalytic, processing, and routing domains. Protein Sci. 2, 489–497.

11. Ottoboni, F., Ottoboni, A. (2005) Ascorbic Acid and the Immune System. J. Orthomol. Med.20, 179-183.

12. Johnston, C.S., Martin, L.J., Cai, X. (1992) Antihistamine effect of supplemental ascorbic acid and neutrophil chemotaxis. J. Am. Coll. Nutr. 11, 172-176.

13. Niki, E., Noguchi, N., Tsuchihashi, H., Gotoh, N. (1995) Interaction among vitamin C, vitamin E, and β-carotene13. Am. J. Clin. Nutr. 62, 1322S-1326S.

14. Tanaka, K., Hashimoto, T., Tokumaru, S., Iguchi, H., Kojo, S. (1997) Interactions between Vitamin C and Vitamin E Are Observed in Tissues of Inherently Scorbutic Rats. J. Nutr. 127, 2060–2064.