Nedostatak u organizmu

Nedostatak vitamina C se naziva hipovitaminoza C, dok potpun nedostatak vitamina C u organizmu se naziva avitaminoza C (kronična hipovitaminoza). Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do avitaminoze, a najčešće se događa kod djece, alkoholičara i starijih osoba.[1,2]

Početni simptomi nedostatka vitamina C: umor, slabost, gubitak tjelesne težine, slabe mijalgije i artralgije, iritabilnost.

Ozbiljniji simptomi nedostatka vitamina C: anemija, sklonost infekcijama, desni koje krvare, gingivitis, slabo zacijeljivanje rana, degeneracija mišića, pojava aterosklerotičnih plakova, krvarenje kapilara, neurološki poremećaji (hipohondrija, histerija, depresija) te skorbut.[1,2]

Skorbut

Izraziti nedostatak vitamina C dovodi do bolesti koja se zove skorbut. Patogenetska podloga skorbuta obuhvaća nemogućnost stvaranja kolagena. Bez vitamina C sintetizirani kolagen je previše nestabilan da bi mogao uspješno izvršiti svoju zadaću. Najznačajnije se promjene zbivaju na kostima i u krvnim kapilarama; kosti postaju lomljive, zglobovi otiču, zubi postaju klimavi, a zubno meso je otečeno i krvari. Česta popratna pojava skorbuta je hipokromna anemija. Skorbut također uzrokuje stvaranje smeđih mrlja na koži i krvarenje iz svih sluznica. Mrlja ima najviše na bedrima i nogama i oboljela osoba izgleda blijedo, osjeća se depresivno i djelomično je nepokretna. Kod uznapredovalog skorbuta nalazimo na oboljelom otvorene, gnojne rane i gubitak zubiju, a skorbut može rezultirati smrću. Pojava simptoma skorbuta se pojavljuje mjesec dana do 6 mjeseci nakon prestanka uzimanja dovoljnih količina vitamina C.[3,4,5]

Da bi se izbjegao nedostatak vitamina C u organizmu, oni koji boluju od aklorhidrije, hipertireoze, nedostatka željeza te oni koji puše, pod stresom su ili su imali operaciju i ozbiljne opekotine, bi trebali uzimati vitamin C uz savjetovanje sa liječnikom. Pušači koji ne unose dovoljno vitamina C su skloniji infekcijama koje se prenose zrakom, dok pušačima koji unose dovoljno vitamina C taj rizik je smanjen.[3,6,7,8,9]

"Literatura"

1. MacRae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition, Academic Press, London.

2. Hui, Y.H. (1992) Encyclopedia of food science and technology, John Wiley and sons, New York.

3. Hodges, R.E., Hood, J., Canham, J.E., Sauberlich, H.E., Baker, E.M. (1971) Clinical manifestations of ascorbic acid deficiency in man. J. Clin. Nutr.  24, 432-443.

4.  Weinstein, M., Babyn, P., Zlotkin, S. (2001) An orange a day keeps the doctor away: scurvy in the year 2000. Pediatrics 108, E55.

5. Hirschmann, J.V., Raugi, G.J. (1999) Adult scurvy. J. Am. Acad. Dermatol. 41, 895-906.

6. Li, Y., Schellhorn, H.E. (2007) New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C. J. Nutr. 137, 2171-2184.

7. Schectman, G., Byrd, J.C., Hoffmann, R. (1991) Ascorbic acid requirements for smokers: analysis of a population survey. Am. J. Clin. Nutr. 53, 1466-1470.

8. Berger, M.M. (2006) Antioxidant micronutrients in major trauma and burns: evidence and practice. Nutr.  Clin. Pract. 21, 438–49.

9. Shu, E.N., Ogbodo, S.O (2005) Role of ascorbic acid in the prevention of iron-deficiency anaemia in pregnancy. Biomed. Res. 16, 40-44.