Kuhanje rajčica

Dolazi nam sezona rajčica. Iako su svježe rajčice najbogatije hranjivim tvarima, često su nezaobilazan sastojak kuhanih jela. Evo kako ju pripremiti da biste dobili najbolje od nje!

Toplinski obrađena rajčica bogatija je crvenim Z-likopenom od sirove, ali važno je znati i  točne uvjete procesiranja kojima se postiže najveći udio aktivnog antioksidanta kod toplinski obrađene rajčice. Bilo da se rajčica obrađuje u vodenom ili uljnom sustavu, pokazalo se kako se najveća koncentracija likopena izlučuje pri temperaturi od 120°C. Zaključuje se kako bi idealna kombinacija bila visoka temperatura i kratko trajanje termalne obrade.

Iskoristite ovu informaciju za najukusnija kuhana i pečena jela s rajčicom!

Kesswy, H., Zhang, H., and Zhang, L. (2010). A study on thermal stability of lycopene in tomato in water and oil food systems using response surface methodology. International Journal of Food Science & Technology, 46(1), 209–215.

Nutricionist