Aromatični plodovi jeseni

Kiše su stigle a s njima i najpoznatiji jesenski plodovi – GLJIVE !!! Mljac….no, prije nego što krenete gazati šumama u potrazi za mesnatim bukovačama, vrganjima, sunčanicama i ostalim…osim najbitnijeg: EDUKACIJE o tome koje su, a koje nisu jestive, informirajte se i o zakonskoj regulativi branja gljiva.
Hrvatske šume, kroz svoje izvedenice Uprave šuma i Šumarije primjenjuju Zakon o šumama koji u jednom dijelu govori o „Osnovama gospodarenja“ gdje se nalazi i poglavlje koji govori o sporednim šumskim plodovima u koje spadaju i gljive!
Osim toga, na snazi je također i Pravilnik o zaštiti gljiva koji je donijela Državna uprava za zaštitu prirode. Ovaj pravilnik govori uprao o tome tko, kada, gdje i u kojim količinama smije brati gljive. Tu je i popis zaštićenih vrsta gljiva koje se ne smiju brati za fritaju i pečenje, već samo u znanstvene svrhe! Evo par provjerenih informacija i uputa kojih bi se trebali držati prije i na putu kroz šumu:
1. Kupiti dozvolu za branje gljiva! Ista se kupuje od organizacijske jedinice Hrvatskih šuma, dnevna dozvola za branje iznosi 25 kuna, tjedna 125 kn, a mjesečna 250 kn
2. Kad ste u šumi ne pretjerujte! Svako, u jednome danu, smije za svoje osobne potrebe sakupiti najviše 2 kg nadzemnih gljiva i 0,1 kg podzemnih gljiva (tartufi)! Osim toga 1 kg gljiva košta 5 kn, a naplaćuje se po izdavanju dozvole na blagajni šumarije. S početkom kiša, osim vas i gljiva u šumi će se nači i kontrola s kaznama većim od tisuću kuna! Zato, ako ste vjerni berač gljiva razmislite o mjesečnoj dozvoli, vikendašima je dovoljna i dnevna… Sretno branje i degustacija!

Nutricionist