Preporučeni dnevni unos

Prehrambeni referentni unos (DRI) – Nove prehrambene smjernice uistinu su nove!

Vjerojatno ste upoznati s pojmom preporučeni dnevni unos (RDA) koji je utemeljio Odbor za hranu i prehranu (Food and Nutrition Board) Nacionalne akademije znanosti (National Academy of Sciences). Taj skup podataka , odnosno brojčani vrijednosti osigurava prehrambene smjernice zdravstvenim djelatnicima i široj javnosti. Može ste čuli, na primjer, da RDA za vitamin C iznosi 60 miligrama dnevno za odraslu osobu. RDA (Recommended Dietary Allowances), odnosno preporučeni dnevni unos, definira se kao razina unosa esencijalnih hranjivih tvari koja je adekvatna da zadovolji nutritivne potrebe praktički svih zdravih osoba.

Osim što pruža informaciju za deklaraciju na hrani, preporučeni dnevni unos, koristi se i u mnoge druge svrhe. Institucije koriste preporučeni dnevni unos za planiranje pravilne prehrane u vrtićima, školama, staračkim domovima i bolnicama. Industrija ga također koristi i za razvoj novih prehrambenih proizvoda. Kreatori politike tzv. policy makers koriste ih za procjenu i poboljšanje zaliha hrane da bi se dostigle nacionalne potrebe, a zdravstveni radnici ih koriste za pružanje prehrambenog obrazovanja i skrbi.

Od 1941. godine, kada je prvi preporučeni dnevni unos objavljen, ažuriran je 10 puta. Najnovija revizija bila je 1989. godine kada je utvrđen preporučeni dnevni unos za proteine, 11 vitamina i 7 minerala. Preporučeni dnevni unos postavljen  je i za različite dobne skupine, za muškarce i žene te za trudnice i dojilje. Odbor je također odredio sigurne i adekvatne dnevne prehrambene unose (ESADDI – Estimated Safe and Adequate Daily Dietary Intakes) za sedam nutrijenata za slučaj da su dostupni podaci nedostatni za određivanje preporučenog dnevnog unosa.

1995 godine, Odbor za hranu i prehranu (Food and Nutrition Board) smatra da je potreban novi i sveobuhvatniji pristup za postavljanje prehrambenih smjernica. Novo istraživanje je pokazalo važnost većih unosa pojedinih hranjivih tvari za promicanje zdravlja (prevenciju kroničnih bolesti). Također, došlo je do velikog porasta korištenja dodataka prehrani i dodatno, postojeći preporučeni dnevni unos nije adekvatno razlučio smjernice za grupe i populacije od onih za pojedince.

Stoga je Odbor zamijenio i proširio postojeći preporučeni dnevni unos s prehrambenim referentnim unosom (DRI – Dietary Reference Intakes) da bi pružio preporučeni unos hranjivih tvari za primjenu u raznim okruženjima. DRI standard je zapravo niz od četiri referentne vrijednosti.

  • Preporučeni dnevni unos (RDA – Recommended Dietary Allowance ) je prosječan dnevni unos hranjive tvari koja je dovoljna da zadovolji potrebe gotovo svih (97-98%) zdravih osoba.
  • Adekvatan unos (AI – Adequate Intake) za hranjivu tvar je sličan ESADDI i uspostavlja se samo kada RDA ne može utvrđena. Stoga hranjiva tvar ili ima RDA ili AI. AI se temelji na promatranom unosu hranjive tvari po skupini zdravih osoba.
  • Podnošljiva gornja razina unosa (UL – Tolerable Upper Intake Level) je najviši dnevni unos hranjive tvari za koji je vjerojatno da ne predstavlja rizik od toksičnosti za gotovo sve pojedince. Kako se unos iznad UL-a povećava, povećava se i rizik.
  • Procijenjena prosječna potreba (EAR – Estimated Average Requirement) je količina hranjive tvari koje je procjenjena da zadovolji potrebe polovice svih zdravih pojedinaca u populaciji.

Svaka od ovih referentnih vrijednosti razlikuje se prema spolu i različitim životnim fazama. RDA, AI i UL su prehrambene smjernice za pojedince, dok EAR daje smjernice za skupine i populacije. Osim toga, čimbenici koji bi mogli mijenjati te smjernice, kao što su bioraspoloživost nutrijenata iz različitih izvora, interakcije nutrijent-nutrijent i nutrijent-lijek te unos iz dodataka prehrani, ukomponirane su u smjernicama puno detaljnije nego prije.

Utvrđivanje DRI standarda je velik pothvat koji će zahtijevati više od pet godina za dovršavanje i uključivanje nekoliko vijeća sastavljenih od nezavisnih stručnjaka za procjenu znanstvenih podataka. Tri vijeća su već završili svoj posao a dva se trenutno sastaju.

Nakon što su prvotne DRI vrijednosti utemeljene, one će se redovito ažurirati kako bi odražavale nova otkrića poput onih koji dolaze iz Grand Forks Human Nutrition Research Centra.

Nakon objave novih DRI vrijednosti važno je zapamtiti da uključuju DRI, AI, UL i EAR. Pojedinci trebaju obratiti posebnu pozornost na RDA (ili AI) kao cilj za prosječan dnevni unos i UL kao pokazatelj najvišeg sigurnog unosa. EAR će se koristiti od strane nutricionista i drugih koji planiraju prehranu, u razvoju nove hrane kao i u postavljaju pravila za zalihe hrane za skupine i populacije.

Za dodatne informacije o DRI vrijednostima, posjetite web stranice: www.eatright.org ili www.nas.edu.

D-A-CH reference

USDA reference