Vitamin B2

Vitamin B2, poznatiji kao riboflavin, je vitamin topljiv u vodi, a njegove otopine fluoresciraju žućkasto. Glavni je dio kofaktora flavin mononukleotida i flavin adenin dinukleotida, koji sudjeluju u brojnim oksidacijsko-redukcijskim reakcijama. Točnije, djeluju u procesima proizvodnje energije, metabolizma ugljikohidrata, masti, proteina, nukelinskih kiselina i vitamina. Također, djeluju i kao važni kofaktori antioksidativnog sustava. Dobar izvor vitamina B2 su mlijeko, jaja i zeleno lisnato povrće. Nedostatak riboflavina se naziva ariboflavinoza, a zbog njegove žute boje, riboflavin je čest izbor pri odabiru bojila koji se dodaju  u hranu (E101, E101a i E106).

Funkcije

Metabolizam

Fizikalno-kemijska svojstva

Izvori

Utjecaj obrade hrane

Nedostatak u organizmu

Toksičnost

Utjecaj na bolesti i zdravlje

Interakcije s lijekovima