Utjecaj na bolesti i zdravlje

Alzheimerova bolest

Mozak je posebno osjetljiv na oksidativni stres, za kojeg se smatra da je uzrok mnogih neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest. Rezultati ispitivanja veze između vitamina E, kao antioksidansa, i Alzheimerove bolesti su kontradiktorni. Jedno istraživanje je pokazalo da kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, u ranijim stadijima bolesti, sintetički vitamin E u dozama od 2 000 IU dnevno kroz dvije godine usporava napredak te bolesti. Međutim, druga istraživanja nisu pronašla vezu između vitamina E i spriječavanja/liječenja Alzheimerove bolesti, te se vitamin E ne koristi u tu svrhu. Općenito se smatra da vitamin E može usporiti pogoršanje bolesti (gubitak pamćenja), međutim on ne spriječava napredak bolesti. Vitamin E i vitamin C se povezuju sa značajnim smanjenjem rizika od vaskularne (demencija uzrokovana moždanim udarom) i ostalih demencija, ali ne i Alzheimerove bolesti. Vitamin E se također povezuje sa ostvarivanjem boljih rezultata na testovima kognitivnih sposobnosti.[1,2,3]

Kardiovaskularne bolesti

Oksidativna promjena LDL-kolesterola može uzrokovati aterosklerozu i srčane udare. Vitamin E spriječava ili odgađa razvoj tih bolesti tako što ograničava oksidaciju LDL-kolesterola te utječe na smanjenje stvaranje krvnih ugrušaka koji uzrokuju srčani udar. Svojstvo vitamina E da smanjuje grušanje krvi i povećava oksigenaciju tkiva povoljno utječe na smanjenje simptoma kardiovaskularnih bolesti kao što je angina pectoris i intermitentna klaudikacija(bolovi u nogama pri hodanju zbog nedovoljne oksigenacije krvi) te kongenitalnih i reumatskih bolesti srca. Istraživanja pokazuju smanjen rizik od bolesti srca pri unosu vitamina E  (α-tokoferola) od najmanje 100 IU dnevno.[4,5,6,7] Također, istraživanja pokazuju da je kod žena koje uzimaju vitamin E (600 IU) smanjen rizik od venskog tromboembolizma i plućnog embolizma, posebno u žena koje su sklone tim bolestima.[8] Vitamin E u dozama od 800 IU značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti (srčanih udara) u kroničnih bubrežnih bolesnika. Međutim, neka istraživanja pokazuju da doze od 400 IU α-tokoferola dnevno ne smanjuje broj srčanih udara u ljudi koji su već oboljeli od srčanih bolesti ili postoji rizik od razvoja istih. Potrebna su daljnja detaljnija istraživanja o učinku vitamina E na smanjenje rizika od srčanih bolesti.[9,10,11,12]

Parkinsonova bolest

Umjerene do visoke prehrambene doze vitamina E smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti. Isti zaljučak nije donesen za vitamin E iz dodataka prehrani.Također, istraživanja pokazuju da se slobodni radikali stvaraju tijekom razgradnje dopamina i lijekova koji se koriste u liječenju Parkinsonove bolesti, pa vitamin E, kao jak antioksidans; može pomoći u spriječavanju dodatnih oštećenja  stanica u oboljelih od te bolesti.[13,14,15]

Rak

Zbog antioksidativnog djelovanja vitamina E, mnogi znastvenici vjeruju da vitamin E može spriječiti nastanak raka. Također se naglašava da je antioksidativni sustav ljudskog tijela složen te da uzimanje antioksidansa kroz dodatke prehrani neće možda imati isti učinak kao i antioksidansi iz hrane. Stanice raka se razmnožavaju brzo te su otporne na programiranu staničnu smrt (apoptozu). Vitamin E djeluje protiv raka na više načina: ubija stanice raka, pojačava djelovanje lijekova koji se koriste u kemoterapiji, smanjuje njihovo štetno djelovanje te ojačava imunosni sustav, a također može spriječiti nastanak nitrozamina, koji su izrazito kancerogeni. α-Tokoferil sukcinat može inhibirati proliferaciju i potaknuti apoptozu brojnih vrsta stanica raka. Ono što je zanimljivo jest da  α-tokoferil sukcinat nema antioksidativna svojstva.[16,17,18,19]

Rak dojke – Tokotrienoli inhibiraju rast stanica raka dojke in vitro, preko estrogen-ovisnih mehanizama. Također, tokotrienoli djeluju sinergistički sa tamoksifenom, uobičajenim lijekom protiv raka dojke. δ-Tokotrienol je najučinkovitiji u poticanju apoptoze u stanicama raka dojke. Daljnja istraživanja su pokazala da γ-tokotrienol inhibira Id1, protein koji potiče stvaranje raka. Međutim, postoje istraživanja koja su tome kontradiktorna, te je stoga potrebno dalje istražiti utjecaj vitamina E na rak dojke.[20,21,22]

Rak debelog crijeva – Istraživanja pokazuju da vitamin E može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, posebno u starijih od 65 godina. Pretpostavlja se da je razlog tome svojstvo vitamina E da smanji nastanak nitrozamina i oštećenja DNA te njegov utjecaj na proliferaciju stanica debelog crijeva. Međutim, druga istraživanja ne nalaze značajniju povezanost rizika od raka debelog crijeva i vitamina E te su stoga potrebna daljnja istraživanja.[23,24]

Rak kože -Istraživanja pokazuju smanjenje kanceroznih stanica kože kada se ona tretira sa γ-tokotrienolom u kombinaciji s lijekovima koji se koriste u kemoterpiji. γ-Tokotrienol pojačava osjetljivost humanih malignih stanica melanoma, a γ– i δ-tokotrienol smnjuju rst melanoma. [25]

Rak mokraćnog mjehuraPrehrana bogata vitaminom E ili dodatno uzimanje vitamina E, točnije α-tokoferola, smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura za oko 50 %.[26]

Rak prostateγ-Tokoferol se pokazao učinkovit protiv raka prostate tako što inhibira propagaciju stanica raka bez da uzrokuje štetu na zdravim stanicama prostate. Istraživanja pokazuju da γ-tokoferol posebno u kombinaciji sa δ-tokoferolom i selenom potiče apoptozu u androgen-osjetljivim stanicama raka prostate tako što ometaju sintezu sfingolipida, molekula u membrani koje djeluju kao glasnici i time upravljaju događajima u stanici. α-Tokoferol nema to djelovanje. Međutim, neka istraživanja su pokazala da uzimanje velikih količina vitamina E (u dodacima prehrani) može povećati rizik od nastanka raka prostate.[27,28,29,30]

Šećerna bolest

Antioksidansi mogu pomoći pri kontroli razine šećera u krvi i smanjenju kolesterola u oboljelih od dijabetesa tipa 2 te štite od komplikacija u oboljelih od dijabetesa tipa 1 (retinopatija i nefropatija). Također, doze od 400 IU u ljudi oboljelih od dijabetesa tipa 2 značajno smanjuju rizik od srčanog udara, a doze od 100 IU značajno poboljšavaju razine glikoziliranog hemoglobina i triglicerida u oboljelih od dijabetesa tipa 1. Vitamin E se primjenjuje topikalno pri liječenju rana u oboljelih od dijabetesa te također pomaže pri smanjenju grčeva u nogama i cirkulatornih problema. Međutim potrebna su daljnja istraživanja o učinku vitamina E na šećernu bolest.[31,32]

Zdravlje kože

Starenje, degeneracija tkiva i promjene na koži se mogu povezati sa štetnim učinkom slobodnih radikala, a vitamin E je snažan antioksidans te se smatra da štiti i od oštećenja kože suncem. Zbog antioksidativnog djelovanja, vitamin E se koristi kao pomoć u liječenju lezija, čireva, opeklina, ogrebotina, suhe kože i pri oporavku i/ili umanjenju ožiljaka izazvanih ozljedom ili operacijom. Oralna primjena vitamina E se preporuča u liječenju sindroma žutih noktiju, vibracijske bolesti, bulozne epidermolize i zacijeljivanja rana.[33] α-Tokoferol, tokoferil acetat,  tokoferol linoleat, tokoferol nikotinat, tokoferol sukcinat, kalijev askorbil tokoferil fosfat i tokofersolan se koriste u preparatima za njegu kože i liječenje raznih kožnih bolesti. Ljudski sebum sadrži visoke količine α-tokoferola, a izlučivanje žlijezda lojnica je bitan fiziološki put prijenosa α-tokoferola do kože. Topikalna kombinacija vitamina C i E se pokazala uspješnom pri liječenju kloazme i  lezija pigmentnog kontaktnog dermatitisa dok topikalno primijenjen α-tokoferol u koncentracijama od 0.1 % do 1% učinkovito štiti kožu pojačavajući njenu antioksidativnu zaštitu. Kombinacija vitamina C i E se pokazala uspješnom u smanjenju osjetljivosti kože na sunčeve zrake (fotodermatitis), a primjena vitamina E prije izlaganja suncu značajno smanjuje eritem, edem, opekotine i boranje kože, dok kombinacija vitamina A i E pomaže pri raznim osipima, uključujući i one uzrokovane lupus eritematozom.[34,35,36,37]

Zdravlje očiju

Vitamin E (400 IU) zajedno sa cinkom (80 mg), β-karotenom (15mg) i vitaminom C (500 mg) usporava pogoršanje makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće starijih od 55 godina. Nije poznato da li sam vitamin E spiječava nastanak ili usporava nastanak te bolesti.[38]

Katarakte se stvaraju zbog oksidacije proteina u leći oka, a oksidacija se može spriječiti antioksidansima, kao što je vitamin E. Istraživanja pokazuju da je bistrina leće oka veća ako se redovito uzima vitamin E. Međutim, druga istraživanja pokazuju da kombinacija vitamina C i E te β-karotena nemaju nikakav učinak na razvoj katarakta te također da sam vitamin E ne smanjuje rizik od nastanka katarakte i da ne smanjuje napredak te bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja koja bi povezala razvoj katarakte i antioksidansa, posebno vitamina E.[39,40]

Zdravlje pluća

Vitamin E kao antioksidans štiti stanične membrane i plućno tkivo od zagađenja, posebno ozona (O3) i dušikovog dioksida (NO2) iz zraka. Također, vitamin E smanjuje štetu uzrokovanu cigaretama. Tvari u dimu cigarete uzrokuju stvaranje slobodnih radikala u plućima koji povećvaju rizik od nastanka raka pluća ili emfizema (kronična bolest pluća). Razine vitamina E u tekućini koja okružuje plućno tkivo su šest put manje u pušača nego u nepušača. No, istraživanja ne povezuju vitamin E sa smanjenim rizikom od raka pluća.[41,42]

Zdravlje žene

Istraživanja pokazuju da vitamin E može smanjiti menstrualne bolove (dismenoreja). Uzimanje vitamina E 2 dana prije i 3 dana poslije početka mjesečnice smanjuje bolove i trajanje mjesečnice te također smanjuje količinu izlučene krvi. Također, vitamin E pomaže pri predmenstrualnom sindromu (PMS) tko što smanjuje simptome kao što su anksioznost i depresija. Mnogi problemi koji se javljaju u menopauzi, kao što su glavobolje, valunzi, vaginalni svrbež zbog suhoće vagine, se mogu smanjiti uzimanjem vitamina E. Ako se koriste kontracepcijske pilule, vitamin E štiti od mogućih nuspojava pilula, no estrogen smanjuje količine vitamina E, pa ga je potrebno više uzimati. U liječenju fibrocistične bolesti dojke ili cističnog mastitisa vitamin E se koristi topikalno i oralno; estrogen potencira ove bolesti, dok vitamin E štiti organizam od štetnog djelovanja estrogena. Kombincija vitamina E i vitamina C može spriječiti preeklampsiju u žena kod postoji takav rizik.[43,44,45,46]

"Literatura"

1. Sano, M., Ernesto, C., Thomas, R.G., Klauber, M.R., Schafer, K., Grundman, M. i sur. (1997) A controlled trial of selegiline, alpha-tocopherol, or both as treatment for Alzehimer’s disease.N. Engl. J. Med. 336, 1216-1222.

2. Morris, M.C., Evand, D.A., Bienias, J.L., Tangney, C.C., Wilson, R.S. (2002) Vitamin E and cognitive decline in older persons. Arch. Neurol. 59, 1125-1132.

3. Wengreen, H.J., Munger, R.G., Corcoran, C.D., Zandi, P., Hayden, K.M., Fotuhi, M., Skoog, I., Norton, M.C., Tschanz, J., Breitner, J.C., Welsh-Bohmer, K.A. (2007) Antioxidant intake and cognitive function of elderly men and women: the Cache County Study. J. Nutr. Health Aging.11, 230-237.

4. Dietrich, M., Traber, M.G., Jacques, P.F., Cross, C.E., Hu, Y., Block, G. (2006) Does γ-tocopherol play a role in the primary prevention of heart disease and cancer? A review. Am. J. Coll. Nutr. 25, 292-299.

5. Stampfer, M.J., Hennekens, C.H., Manson, J.E., Colditz, G.A., Rosner, B., Willett, W.C. (1993) Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N. Engl. J. Med. 328, 1444-1449.

6. Traber, M.G. (2007) Heart disease and single-vitamin supplementation. Am. J. Clin. Nutr. 85, 293S-299S.

7. Jialal, I, Devaraj, S. (2000) Vitamin E supplementation and cardiovascular events in high-risk patients. N. Engl. J. Med. 342, 154-160.

8. Glynn, R.J., Ridker, P.M., Goldhaber, S.Z., Zee, R.Y., Buring, J.E. (2007) Effects of random allocation to vitamin E supplementation on the occurrence of venous thromboembolism: report from the Women’s Health Study. Circulation. 116, 1497-1503.

9. Lonn, E., Bosch, J., Yusuf, S., Sheridan, P., Pogue, J., Arnold, J.M. i sur. (2005) Effects of long-term vitamin E supplementation on cardiovascular events and cancer: a randomized controlled trial. JAMA. 293, 1338-1347.

10. Lee, I-M., Cook, N.R., Gaziano, J.M., Gordon, D., Ridker, P.M., Manson, J.E. i sur. (2005) Vitamin E in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: the Women’s Health Study: a randomized controlled trial. JAMA. 294, 56-65.

11. Sesso, H.D., Buring, J.E., Christen, W.G., Kurth, T., Belanger, C., MacFadyen, J. i sur. (2008) Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 300, 2123-2133.

12. Traber, M.G. (2001) Does Vitamin E Decrease Heart Attack Risk? Summary and Implications with Respect to Dietary Recommendations. J. Nutr. 131, 395S–397S.

13. Etminan, M., Gill, S.S., Samii, A. (2005) Intake of vitamin E, vitamin C, and carotenoids and the risk of Parkinson’s disease: a meta-analysis. Lancet Neurol. 4, 362–365.

14. Vatassery, G.T., Bauer,  T., Dysken, M. (1999) High doses of vitamin E in the treatment of disorders of the central nervous system in the aged. Am. J. Clin. Nutr. 70, 793–801.

15. Pham, D.Q., Plakogiannis, R. (2005) Vitamin E Supplementation in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, Tardive Dyskinesia, and Cataract: Part 2. Ann. Pharmacother. 39, 2065-2071.

16. Neuzil, J., Weber, T., Schroder, A. i sur. (2001) Induction of cancer cell apoptosis by alpha-tocopheryl succinate: molecular pathways and structural requirements. FASEB J. 15, 403-415.

17. Jiang, Q., Christen, S., Shigenaga, M.K., Ames, B.N. γ-tocopherol, the major form of vitamin E in the US diet, deserves more attention. Am. J. Clin. Nutr. 74, 714-722.

18. Traber, M.G., Frei, B., Beckman, J.S. (2008) Vitamin E revisited: do new data validate benefits for chronic disease prevention? Curr. Opin. Lipidol. 19, 30-38.

19. Alkhenizan, A., Hafez, K. (2007) The role of vitamin E in the prevention of cancer: a meta-analysis of randomized controlled trials. Ann. Saudi Med. 27, 409-414.

20. Yu, W., Sanders, B.G., Kline, K. (2003) RRR-α-tocopheryl succinate-induced apoptosis of human breast cancer cells involves Bax translocation to mitochondria. Cancer Res. 63, 2483-2491.

21. Yap, W.N., Zaiden, N., Tan, Y.L., Ngoh, C.P., Zhang, X.W., Wong, Y.C., Ling, M.T., Yap, Y.L. (2009) Id1, inhibitor of differentiation, is a key protein mediating anti-tumor responses of gamma-tocotrienol in breast cancer cells. Cancer Lett. 291, 187–199.

22. Yu, W., Simmons-Menchaca, M., Gapor, A., Sanders, B.G., Kline, K. (1999) Induction of apoptosis in human breast cancer cells by tocopherols and tocotrienols. Nutr. Cancer. 33, 26–32.

23. Wu, K., Willett, W.C., Chan, J.M., Fuchs, C.S., Colditz, G.A., Rimm, E.B. i sur. (2002) A prospective study on supplemental vitamin E intake and risk of colon cancer in women and men. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 11, 1298-1304.

24. Bostick, R.M., Potter, J.D., McKenzie, D.R., Sellers, T.A., Kushi, L.H., Steinmetz, K.A., Folsom, A.R. (1993) Reduced Risk of Colon Cancer with High Intake of Vitamin E: The Iowa Women’s Health Study. Cancer Res. 53, 4230-4237.

25. Malafa, M.P., Fokum, F.D., Mowlavi, A., Abusief, M., King, M. (2002) Vitamin E inhibits melanoma growth in mice. Surgery. 131, 85-91.

26. Jacobs, E.J., Henion, A.K., Briggs, P.J., Connell, C.J., McCullough, M.L., Jonas, C.R. i sur. (2002) Vitamin C and vitamin E supplement use and bladder cancer mortality in a large cohort of US men and women. Am. J. Epidemiol. 156, 1002-1010.

27. Kirsh, V.A., Hayes, R.B., Mayne, S.T., Chatterjee, N., Subar, A.F., Dixon, L.B. i sur. (2006) Supplemental and dietary vitamin E, β-carotene, and vitamin C intakes and prostate cancer risk. J. Natl. Cancer Inst. 98, 245-254.

28. Helzlsouer, K.J., Huang, H.Y., Alberg, A.J. i sur. (2000) Association between alpha-tocopherol, gamma-tocopherol, selenium, and subsequent prostate cancer. J. Natl. Cancer Inst. 92, 2018-2023.

29. Heinonen, O.P., Albanes, D., Virtamo, J. i sur. (1998) Prostate Cancer and Supplementation With α-Tocopherol and β-Carotene: Incidence and Mortality in a Controlled Trial. J. Natl. Cancer Inst. 90, 440–446.

30. Helzlsouer, K.J., Huang, H., Alberg, A.J., Hoffman, S., Burke, A., Norkus, E.P., Morris, J.S., Comstock, G.W. (2000) Association Between α-Tocopherol, γ-Tocopherol, Selenium, and Subsequent Prostate Cancer. J. Natl. Cancer Inst. 92, 2018–2023.

31. Davi, G., Ciabattoni, G., Consoli, A. i sur. (1999) In vivo formation of 8-iso-prostaglandin Fand platelet activation in diabetes mellitus: effects of improved metabolic control and vitamin E supplementation. Circulation. 99, 224-229.

32. Paolisso, G., D’Amore, A., Giugliano, D., Ceriello, A., Varricchio, M., D’Onofrio, F. (1993) Pharmacologic doses of vitamin E improve insulin action in healthy subjects and non-insulin-dependent diabetic patients. Am. J. Clin. Nutr. 57, 650-656.

33. Kevin Pehr, K., Forsey, R.R. (1993) Why don’t we use vitamin E in dermatology? Can. Med. Assoc. J. 149, 1247-1253.

34. Thiele, J.J., Ekanayake-Mudiyanselage, S. (2007) Vitamin E in human skin: Organ-specific physiology and considerations for its use in dermatology. Mol. Aspects Med. 28, 646–667.

35. Jiang, Q., Christen, S., Shigenaga, M.K., Ames, B.N. (2001) gamma-tocopherol, the major form of vitamin E in the US diet, deserves more attention. Am. J. Clin. Nutr. 74, 714–722.

36. Huang, Z., Lin, Y., Fang, J. (2009) Biological and Pharmacological Activities of Squalene and Related Compounds: Potential Uses in Cosmetic Dermatology. Molecules. 14, 540-554.

37.  Tabor, A., Blair, R.M. (2009) Nutritional Cosmetics: Beauty from Within. Elsevier, Burlington.

38. Taylor, H.R., Tikellis, G., Robman, L.D., McCarty, C.A., McNeil, J.J. (2002) Vitamin E supplementation and macular degeneration: randomized controlled trial. Brit. Med. J. 325, 11.

39. Teikari, J.M., Virtamo, J., Rautalahti, M., Palmgren, J., Liesto, K., Heinonen, O.P. (1997) Long-term supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene and age-related cataract. Acta Ophthalmol. Scand. 75, 634-640.

40. Gritz, D.C., Srinivasan, M., Smith, S.D. i sur. (2006) The Antioxidants in Prevention of Cataracts Study: effects of antioxidant supplements on cataract progression in South India.Br. J. Ophthalmol. 90, 847-851.

41. Slatore, C.G., Littman, A.J., Au, D.H., Satia, J.A., White, E. (2008) Long-term use of supplemental multivitamins, vitamin C, vitamin E, and folate does not reduce the risk of lung cancer. Am. J. Respir. Crit. Care Med. 177, 524-530.

42. Traber, M.G., Atkinson, J. (2007) Vitamin E, Antioxidant and Nothing More. Free Radic. Biol. Med. 43, 4–15.

43. Waters, D.D., Alderman, E.L., Hsia, J., Howard, B.V., Cobb, F.R., Rogers, W.J. (2002) Effects of hormone replacement therapy and antioxidant vitamin supplements on coronary atherosclerosis in postmenopausal women: a randomized controlled trial. J. Am. Med. Assoc.288, 2432-2440.

44. Brigelius-Flohe, R., Kelly, F.J., Salonen, J.T., Neuzil, J., Zingg, J., Azzi, A. (2002) The European perspective on vitamin E: current knowledge and future research. Am. J. Clin. Nutr.76, 703–716.

45. London, R.S., Murphy, L., Kitlowski, K.E., Reynolds, M.A. (1987) Efficacy of alpha-tocopherol in the treatment of the premenstrual syndrome. J. Reprod. Med. 32, 400-404.

46. London, R.S., Sundaram, G.S., Murphy, L., Goldstein, P.J. (1983) The effect of alpha-tocopherol on premenstrual symptomatology: a double-blind study. J. Am. Coll. Nutr. 2, 115-122.