Krom (Cr)
Krom je mikroelement, tj. element u tragovima, što znači da nam je potreban u vrlo malim količinama. Glavna uloga biološki aktivnog oblika kroma jest pojačavanje djelovanje inzulina čime on sudjeluje u metabolizmu glukoze. Također, uključen je i u metabolizam masti, proteina te nukleinskih kiselina, no točan se mehanizam djelovanja još treba istražiti. Krom se u hrani nalazi u obliku trovalentnog iona (Cr3+) i to u relativno malim količinama. Dobrim se izvorima kroma smatra meso, pivski kvasac, integralne žitarice i začini te pojedino povrće i voće, posebno voćni sokovi. Nedostatak kroma je rijedak, ali se povezuje s razvojem šećerne bolesti, dok toksičnost kroma ovisi o obliku u kojem se on nalazi. Naime, trovalentni krom nije toksičan za ljude, dok je šesterovalnetni krom (Cr6+) poznati karcinogen. Međutim, pojedina istraživanja pokazuju da kromov pikolinat može oštetiti bubrege i jetru, pa osobe s oštećenjima bubrega i/ili jetre trebaju ograničiti svoj dnevni unos kroma iz dodataka prehrani.