Starija dob

Prema podjeli Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u starije osobe ubrajamo sve od 60 do 75 godina, u stare osobe od 76 do 90 godina, i u vrlo stare osobe one starije od 90 godina života.
Biološka i kronološka dob sve su rjeđe sukladne, pa je potrebno težiti definiranju starosti na osnovi bioloških, a ne kronoloških pokazatelja.
Starenje je osobit biološki proces koji ograničava opstanak individualnog života, a posljedica je gubitka funkcija stanica, kemijskog i mehaničkog iscrpljivanje stanica, inaktivacije somatskih stanica, promjene funkcija antitijela i sl. Zbog velikih promjena u organizmu fiziološko starenje je popraćeno različitim bolestima, a neke se od njih smatraju tipičnim za ovu dob. Primjerice slabljenje koštanog tkiva i pojava osteoporoze, artroze, zastoji u cirkulaciji, paradentoze, gubljenje elastičnosti žila, slabljenje srčanog mišića, motorike i tremor… Pothranjenost ili malnutricija u starijih osoba najčešći je problem, uvjetovan različitim čimbenicima. Planiranjem adekvatne prehrane možemo utjecati na kvalitetu života i u starijoj dobi, te prevenirati ili barem ublažiti simptome određenih stanja.