Zdravstveni utjecaj hrane pržene na maslinovom ulju

Prženje je jedan od čestih načina pripreme hrane, no njime se mijenja nutritivni sastav  namirnice koja se prži i ulja (masnoće) u kojem se prži. Poznato je da pržena hrana i nije najzdravija, odnosno da se konzumiranje iste jedan od čimbenika razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ove godine, u časopisu British Medical Journal, objavljeno je istraživanje o povezanosti konzumacije pržene hrane i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Potrebno je napomenuti da je istraživanje provedeno u Španjolskoj, mediteranskoj zemlji, gdje se za pripremu jela najčešće koriste maslinovo i suncokretovo ulje, a izrazito rijetko masti ili ulja u kojem se već pržila hrana. Ovime je istraživanje postalo još i zanimljivije! Naime, poznato je da maslinovo ulje pozitivno utječe na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sustava, no nije se znalo kakav utjecaj ima hrana pržena na maslinovom ulju. Istraživanje je trajalo 11 godina, a provedeno je na 40 757 ljudi, između 29 i 69 godina. Napokon, rezultati su pokazali da se hrana pržena na maslinovom i suncokretovom ulju ne može povezati s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti! Međutim, potrebno je napomenuti da se hrana pržena na drugim vrstama i većim količinama masnoća te priprema hrane u već korištenom ulju, kao i neumjerenost i jednolična prehrana, dalje smatraju vrlo štetnim za kardiovaskularno zdravlje.

Izvor: Guallar-Castillon, P., Rodriguez-Artalejo, F., Lopez-Garcia, E.  i sur.  (2012) Consumption of fried foods and risk of coronary heart disease: Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. Brit. Med. J. 344, e363.

Nutricionist