Glikemijski indeks

Što je to glikemijski indeks i kakav utjecaj ima na nas?

Glikemijski indeks je mjera kojom se uspoređuje vrijednost glukoze u krvi nakon unosa određene vrste hrane, u odnosu na referentnu vrijednost. Kao referentnu vrijednost možemo uzeti unos čiste glukoze, ili bijelog kruha. Glikemijski indeks definiramo kao nizak, umjeren ili visok. Ova mjera najviše koristi dijabetičarima, koji redovito moraju  kontrolirati razinu glukoze u krvi, no može koristiti i svima ostalima.

U istraživanju koje se pozabavilo dobrobiti poznavanja glikemijskog indeksa za zdravu populaciju, sudjelovalo 933 muškaraca i žena. Nakon ispunjavanja upitnika učestalosti konzumiranja pojedinih namirnica, odgovori su uspoređeni s njihovim glikemijskim indeksima (GI) i glikemijskim opterećenjima (GO), mjerom ukupne glikemijske reakcije na određenu namirnicu, a koja se bazira na GI. U slučaju žena, pokazalo se kako one koje konzumiraju hranu višeg glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja imaju veće šanse za razvoj pretilosti. Kod muškaraca je ta povezanost u obrnuto proporcionalnom odnosu, što upućuje da na to da muškarci i žene ne podliježu istim mehanizmima prevencije pretilosti.

Youn, S., et al. (2012). Association between dietary carbohydrate, glycemic index, glycemic load, and the prevalence of obesity in Korean men and women. Nutrition Research, 32(2), 153-159.

Nutricionist