Vitamin E povisuje krvni tlak

Vitamin E djeluje kao jak antioksidans na način da zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala te se upravo zbog svog antioksidativnog djelovanja, smatra da ima ulogu u sprječavanju razvoja raznih bolesti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se oksidativni stres može povezati s razvojem dijabetesa, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.U časopisu Journal of Hypertesion je 2007. godine objavljeno istraživanje koje je provedeno s ciljem pronalaženja veze i učinka vitamina E, točnije α-tokoferola i γ-tokoferola, na krvni tlak u oboljelih od dijabetesa tipa II. Istraživanje je provedeno na 58 oboljelih, koji su uzimali 500 mg RRR-α-tokoferola i 500 mg smjese različitih tokoferola (60 % γ-tokoferola) dnevno ili placebo kroz period od 6 tjedana. Rezultati su bili sve nego očekivani! Pokazalo se da α-tokoferol i smjesa tokoferola značajno povisuje i sistolički i dijastolički krvni tlak u usporedbi s placebom! Autori su zaključili da se pretpostavka da vitamin E može sniziti krvni tlak, u slučaju dijabetesa tipa II, mora dodatno istražiti s obzirom na često uzimanje vitamina E kroz dodatke prehrani.

Izvor: Warda, N.C., Wua, J.H.Y., Clarkea, M.W., Puddeya, I.B., Burkea, V., Crofta, K.D., Hodgson, J.M. (2007) The effect of vitamin E on blood pressure in individuals with type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J. Hypertens. 25, 227–234.

Nutricionist