Izvori
Hrana
Biljni izvori vitamina B1 (tiamina) su: šparoga, špinat, suncokretove sjemenke, grašak, rajčica, patlidžan, prokulica, kelj, cvjetača, krumpir, naranče, orašasti plodovi, mekinje, lan, integralne žitarice, zobena kaša, gljive, pivski kvasac (najbolji izvor). Intergralne žitarice sadrže više tiamina nego obrađene žitarice, jer se tiamin većinom nalazi u vanjskim slojevima zrna i u klici koji se uklanjaju tijekom obrade namirnice. U biljkama tiamin se javlja u slobodnom obliku.[1,2,3]
Životinjski izvori vitamina B1 su: svinjetina, tuna, jegulja, jetra (goveđa, svinjska i pileća) i jaja. U većini životinjskih tkiva, tiamin se javlja u obliku tiamin monofosfata (eng. Thiamin Monophosphate, TMP), tiamin difosfata (eng. Thiamin Diphosphate, TDP) i tiamin trifosfata (eng. Thiamin Triphosphate, TTP) od kojih je najčešći TDP (85 %).[1,2,3]
Dodaci prehrani i obogaćivanje hrane
Vitamin B1 se nalazi u većini multivitaminskih pripravaka, no može se naći i kao zaseban vitaminski pripravak u raznim oblicima (tablete, pastile,…). Većina dodataka prehrani sadrži vitamin B1 u neaktivnom obliku kao tiamin hidroklorid ili tiamin mononitrat. Postoje također dva sintetička oblika vitamina B1 koji su topljivi u mastima, tiamin propil disulfid i tiamin tetrahidrofurfuril disulfid koji su od posebne važnosti u liječenju nedostatka vitamina B1 u alkoholičara zbog drugačijeg mehanizma apsorpcije.[4,5,6]
Velik dio vitamina B1 se gubi tijekom proizvodnje bijelog brašna i riže te proizvoda od bijelog brašna. Upravo iz tog razloga, ovim vitaminom se obogaćuje bijelo brašno, žitarice, tjestenina i riža. Tiamin mononitrat se češće koristi u obogaćivanju hrane nego tiamin hidroklorid, jer je stabilniji pri uvjetima skladištenja i prerade hrane.[1,4,5,6]
"Literatura"
1. Macrae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition, Academic Press, London.
2. Insel, P., Ross, D., McMahon, K., Bernstein, M. (2011) Nutrition, Jones and Bartlett Publishers, Ontario.
3. Combs, G.F. (2008) The vitamins: fundamental aspects in nutrition and health, Elsevier Academic Press, Burlington.
4. Gibson, R.S. (1990) Principles of nutritional assessment, Oxford University Press, Oxford.
5. Shils, M., Olson, J.A., Shike, M., Ross, A.C. (1999) Modern Nutrition in Health and Disease, Williams & Wilkins, Baltimore.
6. Bender, D.A. (2003) Nutritional biochemistry of the vitamins, Cambridge University Press, Cambridge.