Nedostatak u organizmu
Nedostatak vitamina K se naziva hipovitaminoza K.
Simptomi hipovitaminoze K: modrice, petehije, hematomi, bolovi u trbuhu, kalcifikacija mekog tkiva (posebno srčanih zalistaka), jako menstrualno krvarenje, krvarenje u probavnom traktu, hematurija (krv u mokraći), krvarenja iz nosa, desni i očiju, anemija, produženo vrijeme grušanja krvi, osteopenija, osteoporoza, frakture i hiperkalciurija.[1,2]
Urođene mane povezane sa hipovitaminozom K: nerazvijenost nosa, usta i sredine lica, mikrocefalija, mentalna retardacija, hipertelorizam, abnormalnosti srca, poteškoće u učenju, razne deformacije prstiju (hipoplazije) i usporen rast.[1,2]
Hipovitaminoza zbog nedostatka vitamina K je u pravilu vrlo rijetka u odraslih osoba, jer je prisutan u različitim vrstama hrane, a sintetiziraju ga u organizmu i neke crijevne bakterije.[1,2,3]
Kome treba više vitamina K da se spriječi hipovitaminoza K?
Bolesti crijeva
Bolesti koje rezultiraju malapsorpcijom masti uzrokuju i smanjenu apsorpciju vitamina K. To su npr. celijakija, Crohnova bolest, upalne bolesti crijeva, ulcerozni kolitis i cistična fibroza te operacije probavnog trakta.[4,5]
Bolesti jetre
Jetra sintetizira žučne kiseline i izlučuje ih u tanko crijevo gdje utječu na apsorpciju lipida. Vitaminu K, topljivom u mastima, su potrebne masti za apsorpciju. Bolesti jetre mogu rezultirati smanjenom sintezom žučnih kiselina koja bi uzrokovala smanjenom apsorpcijom vitamina K i njegovim nedostatkom u organizmu. Također, većina faktora zgrušavanja se sintetizira u jetri, pa bolesti jetre mogu uzrokovati poremećaje u procesima grušanja krvi.[4,6]
Novorođenčad
Novorođenoj djeci koja se isključivo hrane dojenjem nedostaje vitamina K, jer ljudsko mlijeko ne sadrži dovoljne količine vitamina K. Uzrok nedostatka vitamina K u novorođenčadi jest otežan prijenos vitamina K kroz placentu, sterilnost njihovih crijeva (nema bakterija koje bi proizvodile vitamin K), te ciklus recikliranja vitamina K nije u potpunosti uspostavljen. Nedostatak vitamina K može uzrokovati hemoragijsku bolest u novorođenčadi te s obzirom da kod novorođenčadi postoji fiziološka hipovitaminoza, u rodilištima se daje vitamin K1, neposredno poslije poroda.[7]
"Literatura"
1. Hui, Y.H. (1992) Encyclopedia of food science and technology, John Wiley and sons, New York.
2. MacRae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition, Academic Press, London.
3. Shearer, M.J., Newman, P. (2008) Metabolism and cell biology of vitamin K. Thromb. Haemost. 100, 530-547.
4. Combs, G.F. (2008) The Vitamins: Fundamental Aspects in Nutrition and Health, Elsevir Academic Press, Burlington.
5. Krasinski, S.D., Russell, R.M., Furie, B.C., Kruger, S.F., Jacques, P.F., Furie, B. (1985) The prevalence of vitamin K deficiency in chronic gastrointestinal disorders. Am. J. Clin. Nutr. 41, 639-643.
6. Strople, J., Lovell, G., Heubi, J. (2009) Prevalence of subclinical vitamin K deficiency in cholestatic liver disease. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 49, 78-84.
7. Committee on Fetus and Newborn (2003) Controversies Concerning Vitamin K and the Newborn. Pediatrics. 112, 191-192.