Izvori
Hrana
Folati se nalaze prirodno u hrani, dok je folna kiselina oblik vitamina B9 koji se nalazi u dodacima prehrani i obogaćenoj hrani.
Biljni izvori vitamina B9 su: špinat, šparoge, mahunarke (grah, grašak, leća), repa, sjemenke suncokreta, kukuruz, sok od rajčice, prokulica, soja, pšenične klice, peršin, brokula, cvjetača, tikvice, pekarski kvasac, pivski kvasac, naranča, papaja, dinja, banana, maline i jagode. Biljna tkiva sadržavaju uglavnom poliglutamil 5-metil-tetrahidrofolat, kojem se pripisuje 90% aktivnosti folata.[1,2,3]
Životinjski uzvori vitamina B9 su: žumanjak, jetra, bubrezi, losos i mlijeko. Oblici folata u životinjskom tkivu su poliglutamatni oblici tetrahidrofolata, 5-metil-tetrahidrofolat i 10-formil-tetrahidrofolat. 5-Formil-tetrahidrofolat je aktivni oblik koji se nalazi u maloj količini u većini životinjskih tkiva, dok je tetrahidrofolat glavni oblik folata koji se nalazi u nekoliko vrsta ribe, ali i u svinjetini i goveđoj jetri.[1,2,3]
Dodaci prehrani i obogaćivanje hrane
Glavni oblik vitamina B9 u dodacima prehrani je folna kiselina. Dostupna je i u kombinaciji s drugim vitaminima (posebno B kompleksa) i mineralima u obliku tableta i pastila. Glavni oblik vitamina B9 kojim se obogaćuje hrana je također folna kiselina, jer ima veću stabilnost nego folati koji se prirodno nalaze u namirnicama, a dodaje se brašnu te proizvodima od žitarica (tjestenine, kruh, žitarice za doručak).[1,2,3,4]
"Literatura"
1. Insel, P., Ross, D. McMahon, K., Bernstein, M. (2011) Nutrition, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury.
2. Rumbak, I., Ćurić, D., Colić Barić, I. (2010) Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica. Hrvat. čas. prehrambenu tehnol. biotehnol. nutr. 5, 87-95.
3. Gropper, S.S., Smith, J.L., Groff, J.L. (2009) Advanced nutrition and human metabolism, Wadsworth, Belmont.
4. Malinow, M.R., Duell, P.B., Hess, D.L., Anderson, P.H., Kruger, W.D., Phillipson, B.E., Gluckman, R.A., Upson, B.M. (1998) Reduction of plasma homocyst(e)ine levels by breakfast cereal fortified with folic acid in patients with coronary heart disease.N. Engl. J. Med. 338, 1009-1015.