Izvori

Hrana

Svih osam oblika vitamina E (α-, β-, γ– i δ-tokoferoli i tokotrienoli) se pojavljuju u raznoj hrani, ali u različitim količinama. Sav α-tokoferol u hrani je u obliku izomera, RRR-α-tokoferol, tj. D-α-tokoferol, oblika vitamina E koji tijelo može najbolje iskoristiti te je njegova biološka dostupnost najveća. Životinjska tkiva gotovo isključivo sadrže α-tokoferol, osim jaja gdje prevladava γ-tokoferol.[1,2,3]

Izvori tokoferola su pšenične klice (najbolji izvor), palmino i ricinusovo ulje, orasi, bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta, šparoge, brokula, rajčica, voće (avokado, papaja, kivi, kupine) i zeleno lisnato povrće (špinat, kelj). Također, tokoferoli su pronađeni u algama i nekim kvascima, a malo ih ima u životinjskim organima (jetra, bubrezi) i jajima. U biljnim tkivima tokoferoli se nalaze zajedno s karotenoidima i nezasićenim masnim kiselinama. Tokotrienoli su nađeni u mekinjama i klicama nekih biljaka.[2,3,4]

Dodaci prehrani i obogaćivanje hrane

Sintetički α-tokoferol (all-rac-α-tocopherol ili dl-α-tocopherol) je smjesa svih izomera α–tokoferola. Pola izomera α-tokoferola u sintetičkom α-tokoferolu se ne može iskoristiti, što znači da je njegova biološka dostupnost puno manja od prirodnog α-tokoferola. α-Tokoferol je dostupan u dodacima prehrani također i u obliku estera, α-tokoferil sukcinata i α-tokoferil acetata. Esteri tokoferola su otporniji od neesterificiranih tokoferola na oksidaciju tijekom skladištenja. Biološka dostupnost α-tokoferil sukcinata i α-tokoferil acetata je jednaka onoj slobodnog α-tokoferola (oni se deesterificraju i apsorbiraju kao slobodan α-tokoferol u crijevima). Vitamin E je dostupan i u obliku α-tokoferil fosfata, γ-tokoferola i smjese svih tokoferola. Dolaze u tekućem obliku i obliku tableta, kapsula te u obliku praha koji se može pomiješati sa vodom ili sokovima.[2,3,5,6]

Najčešći oblik vitamina E kojim se hrana obogaćuje je sintetički α-tokoferil acetat, a manje tokoferil sukcinat. Obogaćuje se mlijeko u prahu i žitarice za doručak. Zbog antioksidativnog djelovanja primjenjuje se u prehrambenoj industriji za stabilizaciju određenih proizvoda, a koristi se i kao dodatak krmnim smjesama. U farmaceutskoj industriji rabi se za stabiliziranje vitamina A i nezasićenih lipida, a tokoferil nikotinat se koristi u kozmetici.[6,7,8,9]

"Literatura"

1.Bieri, J.G. (1974) γ-Tocopherol: metabolism, biological activity and significance in human vitamin E nutrition. Am. J. Clin.Nutr. 27, 980–986.

2. Macrae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. (1993) Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. Academic Press, London.

3. Hui, Y.H. (1991) Encyclopedia of food science and technology. John Wiley and sons, Inc., New York.

4. Sen, C.K., Khanna, S., Roy, S. (2007) Tocotrienols in health and disease: the other half of the natural vitamin E family. Mol. Aspects Med. 28, 692–728.

5. Jiang, Q., Christen, S., Shigenaga, M.K., Ames, B.N. γ-tocopherol, the major form of vitamin E in the US diet, deserves more attention. Am. J. Clin. Nutr. 74, 714-722.

6. Lauridsen, C., Engel, H., Craig, A.M., Traber, M.G. (2002) Relative bioactivity of dietary RRR- and all-rac-alpha-tocopheryl acetates in swine assessed with deuterium-labeled vitamin E.  J. Anim. Sci. 80, 702–707.

7. Ford, E.S., Ajani, U.A., Mokdad, A.H. (2005) Brief communication: the prevalence of high intake of vitamin E from the use of supplements among U.S. adults. Ann. Intern. Med. 143, 116-120.

8. Cheeseman, K., Holley, A., Kelly, F., Wasil, M., Hughes, L., Burton, G. (1995) Biokinetics in humans of RRR-α-tocopherol: The free phenol, acetate ester, and succinate ester forms of vitamin E. Free Radical Bio. Med. 19, 591–598.

9. Baumann, L.S., Spencer,  J. (1999) The Effects of Topical Vitamin E on the Cosmetic Appearance of Scars. Dermatol. Surg. 25, 311–315.