Utjecaj na bolesti i zdravlje

Anemija

Riboflavin je bitan za eritropoezu te poboljšava apsorpciju željeza i pomaže pri mobilizaciji feritina iz tkiva. Nedostatak ovog vitamina može stoga uzrokovati anemiju zbog utjecaja riboflavina na sposobnost našeg organizma da iskoristi željezo, točnije, utjecaja na sintezu hemoglobina. Anemija koja nastaje zbog nedostatka riboflavina se ne razvija zbog manjka željeza, već upravo zbog smanjene sinteze hemoglobina. Naime, pokazalo se da nedostatak riboflavina ne utječe na apsorpciju željeza. Istraživanja pokazuju da se dodatnim uzimanjem riboflavina povećava koncentracija hemoglobina, no promjene apsorpcije željeza nema. Potrebna su daljnja istraživanja koja bi detaljnije povezala apsorpciju te iskoristivost željeza i nedostatak riboflavina.[1-4]

Katarakte

Oksidativna oštećenja proteina leće oka svjetlom mogu uzrokovati kataraktu (sivu mrenu), a poznato je da antioksidansi mogu spriječiti takva oštećenja, a time i razvoj bolesti. Nedostatak riboflavina smanjuje aktivnost glutation reduktaze, enzima koji reciklira važan antioksidans, glutation. Stoga su započela istraživanja o utjecaju riboflavina i na razvoj katarakte. Pokazalo se da riboflavin smanjuje rizik od katarakte (33 % do 51 %) i, također, da smanjuje razvoj zamućenja leće. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja o ulozi riboflavina u sprječavanju razvoja katarkte (Vidjeti „Toksičnost vitamina B2“).[5-9]

Migrene

Postoje dokazi da pogoršan metabolizam kisika u mitohondriju u mozgu može imati ulogu u patologiji migrena. S obzirom da je riboflavin prekursor dvaju flavokoenzima, flavin mononukleotida i flavin adenin dinukleotida, potrebnih za djelovanje flavoproteina mitohondrijskog lanca prijenosa elektrona, započela su istraživanja utjecaja ovog vitamina na liječenje migrene. Istraživanja su pokazala da riboflavin u dozama od 400 mg dnevno ima utjecaj na na smanjenje učestalosti migrene, s najvećim utjecajem u trećem mjesecu liječenja. Međutim, riboflavin ne utječe na smanjenje razine boli, a i utjecaj na trajanje migrene je upitan. Daljnja istraživanja su pokazala da visoke doze riboflavina zajedno s beta blokatorima mogu sprječiti pojavu migrene bez povećanja nuspojava u središnjem živčanom sustavu. Zanimljivo je da riboflavin i beta blokatori imaju različite patofiziološke mehanizme djelovanja. Točnije, beta blokatori djeluju na abnormalnu obradu podataka u korteksu, a riboflavin ima utjecaj na smanjenu zalihu energije u mitohondriju mozga.[10-13]

Novorođenačka žutica

Novorođenačka žutica ili novorođenačka hiperbilirubinemija je česta pojava u novorođenčadi, a fototerapija je najčešći način terapije hiperbilirubinemije. Terapija djeluje tako što pretvara bilirubin, koji nastaje razgradnjom hemoglobina, u vodotopljiv oblik koji se izlučuje u žuč i urin. Svjetlo može biti bijelo ili plavo (učinkovitije), ali je optimalna valna dužina svjetlosti od 420 do 475 nm. U uporabi su i fibrooptičke dekice koje se stavljaju ispod novorođenčeta i fototerapija visokog intenziteta uz transparentni vodeni krevet koji je učinkovitiji. Međutim, riboflavin i njegovi nukleotidi su jako osjetljivi na svjetlost i iz tog razloga će svjetlo uzrokovati ne samo fotoizomerizaciju bilirubina, nego i istovremenu razgradnju riboflavina, odnosno njegov nedostatak. Također, ova terapija može uzrokovati proljev, dehidraciju i osip. S obzirom na navedeno i na činjenicu da novorođenčad nema velike zalihe ovog vitamina, dodatak riboflavina novorođenčadi bi bio od velike koristi, ali uz pažljivu prilagodbu doze, vremena i načina davanja iste.[14-16]

Preeklampsija

Preeklampsija se definira kao prisutnost povišenog krvnog tlaka, proteina u urinu i edema tijekom trudnoće. Oko 5 % žena s preeklampsijom može razviti eklampsiju, tešku komplikaciju u trudnoći koja se očituje grčevima, povišenim tlakom i poremećajima svijesti, uključujući i komu. Smanjene količine flavoenzima, dakle, nedostatak riboflavina, mogu uzrokovati pogoršanja u funkciji mitohondrija, povećati oksidativni stres i ometati otpuštanje dušikovog oksida te time utjecati na širenje krvnih žila. Sve navedeno se povezuje s razvojem preeklampsije, a istraživanja su pokazala da je kod trudnica kojima nedostaje riboflavin povećan rizik od razvoja preeklampsije i to čak 4,7 puta. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kojima bi se odredila točna doza ovog vitamina koja pokazuje učinkovitost u sprječavanju ovog opasnog stanja.[17,18]

Rak

Pojedina istraživanja daju naslutiti da nedostatak riboflavina može u nekim slučajevima povećati rizik od raka, dok druga ukazuju da nedostatak ovog vitamina može inhibirati rast tumora, no još se točan mehanizam djelovanja ne zna. Istraživanja na životinjama su pokazala da nedostatak riboflavina može uzrokovati oštećenje integriteta epitela jednjaka, a neka epidemiološka istraživanja su povezala rizik od raka jednjaka s niskim razinama riboflavina. Također, istraživanja pokazuju da je vezanje karcinogena na DNA veće u stanju nedostatka ovog vitamina što upućuje na zaštitnu ulogu riboflavina u procesu karcinogeneze. Nedostatak riboflavina se povezuje i s rizikom od cervikalne displazije, koja se može razviti u rak grlića maternice. Najblaži stupanj displazije se označava CIN1 (eng. Cervical Intraepithelial Neoplasia, CIN), dok CIN2 i CIN3 označavaju progresivnu epitelnu displaziju. Ključan čimbenik nastanka abnormalnosti je infekcija humanim papiloma virusom (eng. Human Papilloma Virus, HPV). Međutim, infekcija HPV-om je obično prolazna i samo mali dio žena koje se inficiraju HPV-om visokog rizka razviju rak grlića maternice, dok su čimbenici koji utječu na trajnost infekcije HPV-om, a time i razvoj raka, manjak antioksidansa i vitamina (B2, B9). Također, smanjene količine riboflavina i povećanje plazma koncentracija njegovog proteina prijenosnika je rani znak raka dojke. Flavini su bitni za metabolizam folata (vitamin B9) i stavlja se poseban naglasak na mogući sinergistički zaštitni utjecaj između ta dva vitamina.[19-24]

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je čest i vrlo bolan poremećaj uzrokovan pritiskom na medijani živac koji prolazi između kostiju i ligamenata šake. Pritisak uzrokuje slabost, bol i peckanje, a sindrom se često javlja kod ljudi koji ponavljaju radnje rukama, kao što su stolari i daktilografi. Istraživanja su već pokazala da je nedostatak vitamina B6 moguć uzrok ovog sindroma. Međutim, vitamin B2 (riboflavin) može povećati učinkovitost vitamina B6 prilikom liječenja sindroma karpalnog tunela, jer pretvara vitamin B6 u njegov aktivan oblik, piridoksal-5-fosfat.[25,26]

Transfuzija

Kombinacija riboflavina i ultraljubičastog svjetla je učinkovita za smanjenje sposobnosti patogenih mikroorganizama u krvi da uzrokuju razne bolesti. Točnije, ova kombinacija se pokazala učinkovitom za sprječavanje razmnožavanja patogena, a time i njihovu inaktivaciju  u trombocitima i plazmi. Riboflavin, izložen ultraljubičastoj svjetlosti, uzrokuje kemijske promjene funkcionalnih skupina nukleinskih kiselina (DNA i RNA) čime se onemogućava razmnožavanje patogenih mikroorganizama. Eritrociti i trombociti nemaju jezgru, time ni DNA, pa se ove stanice ne mogu oštetiti. Ova tehnika je pogodna za uništavanje raznih patogena (virusa, bakterija, parazita) u krvnim komponentama i od velike je važnosti u transfuzijskoj medicini.[27-30]

"Literatura"

1. Powers, H.J. (2003) Riboflavin (vitamin B-2) and health. Am. J. Clin. Nutr. 77, 1352-1360.

2. Foy, H., Kondi, A., Mbaya, V. (1964) Effect of riboflavine deficiency on bone marrow function and protein metabolism in baboons. Preliminary report. Br. J. Nutr. 18, 307-318.

3. Fairweather-Tait, S.J., Powers, H.J., Minski, M.J. i sur. (1992) Riboflavin deficiency and iron absorption in adult Gambian men. Ann. Nutr. Metab. 36, 34-40.

4. Powers, H.J., Wright, A.J., Fairweather-Tait, S.J. (1988) The effect of riboflavin deficiency in rats on the absorption and distribution of iron. Br. J. Nutr. 59, 381-387.

5. Mares-Perlman, J.A., Brady, W.E., Klein, B.E. i sur. (1995) Diet and nuclear lens opacities. Am. J. Epidemiol. 141, 322-334.

6.  Leske, M.C., Wu, S.Y., Hyman, L. i sur. (1995) Biochemical factors in the lens opacities. Case-control study. The Lens Opacities Case-Control Study Group. Arch. Ophthalmol. 113, 1113-1119.

7.  Cumming, R.G., Mitchell, P., Smith, W. (2000) Diet and cataract: the Blue Mountains Eye Study. Ophthalmology. 107, 450-456.

8.  Hankinson, S.E., Stampfer, M.J., Seddon, J.M. i sur. (1992) Nutrient intake and cataract extraction in women: a prospective study. BMJ. 305, 335-339.

9.  Jacques, P.F., Taylor, A., Moeller, S. i sur. (2005) Long-term nutrient intake and 5-year change in nuclear lens opacities. Arch. Ophthalmol. 123, 517-526.

10. Sandor, P.S., Afra, J., Ambrosini, A., Schoenen, J. (2000) Prophylactic treatment of migraine with beta-blockers and riboflavin: differential effects on the intensity dependence of auditory evoked cortical potentials. Headache. 40, 30-35.

11. Schoenen, J., Jacquy, J., Lenaerts, M. (1998) Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. Neurology. 50, 466-470.

12. Boehnke, C., Reuter, U., Flach, U., Schuh-Hofer, S., Einhaupl, K.M., Arnold, G. (2004) High-dose riboflavin treatment is efficacious in migraine prophylaxis: an open study in a tertiary care centre. Eur. J. Neurol. 11, 475-477.

13.  Maizels, M., Blumenfeld, A., Burchette, R. (2004) A combination of riboflavin, magnesium, and feverfew for migraine prophylaxis: a randomized trial. Headache. 44, 885-890.

14. Antončić Furlan, I.,  Barle, M., Družić, M. (2004) Novorođenačka žutica. Paediatr. Croat. 48, 67-72.

15. Sisson, T.R. (1987) Photodegradation of riboflavin in neonates. Fed. Proc. 46, 1883-1885.

16. Gromisch, D.S., Lopez, R., Cole, H.S., Cooperman, J.M. (1977) Light (phototherapy)-induced riboflavin deficiency in the neonate. J. Pediatr. 90, 118-122.

17. Wacker, J., Fruhauf, J., Schulz, M., Chiwora, F.M., Volz, J., Becker, K. (2000) Riboflavin deficiency and preeclampsia. Obstet Gynecol. 96, 38-44.

18. Elsen, C., Rivas-Echeverria, C., Sahland, K. i sur. (2011) Prevention of Preeclampsia by High Dose Riboflavin Supplementation. Online: http://www.wseas.us/e-library/conferences/2011/Prague/MEDIC/MEDIC-28.pdf.

19. Mamede, A.C., Dorilde Tavares, S., Abrantes, A.M., Trindade, J., Maia, J.M., Botelho, M.F. (2011) The Role of Vitamins in Cancer: A Review. Nutr. Cancer. 63, 479-494.

20. Rivlin, R.S. (1973) Riboflavin and Cancer: A Review. Cancer Res. 33, 1977-1986.

21. Powers, H.J. (2005) Interaction among Folate, Riboflavin, Genotype, and Cancer, with Reference to Colorectal and Cervical Cancer. J. Nutr. 135, 2960S–2966S.

22. Liu, T., Soong, S.J., Wilson, N.P. i sur. (1993) A case control study of nutritional factors and cervical dysplasia. Cancer Epidem. Biomar. 2, 525-530.

23. Siassi, F., Ghadirian, P. (2005) Riboflavin deficiency and esophageal cancer: A case control-household study in the Caspian Littoral of Iran. Cancer Detect. Prev. 29, 464-469.

24. Rao, P.N., Levine, E., Myers, M.O. i sur. (1999) Elevation of serum riboflavin carrier protein in breast cancer. Cancer Epidemiol. Biomar. 8, 985-990.

25. Folkers, K., Wolaniuk, A., Vadhanavikit, S. (1984) Enzymology of the response of the carpal tunnel syndrome to riboflavin and to combined riboflavin and pyridoxine. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 81, 7076-7078.

26. Folkers, K., Ellis, J. (1990) Successful therapy with vitamin B6 and vitamin B2 of the carpal tunnel syndrome and the need for determination of the RDAs for vitamins B6 and B2 for disease states. Ann. N.Y. Acad. Sci. 585, 295-301.

27. Ruane, P.H., Edrich, R., Gampp, D., Keil, S.D., Leonard, R.L., Goodrich, R.P. (2004) Photochemical Inactivation of Selected Viruses and Bacteria in Platelet Concentrates Using Riboflavin and Light. Transfusion. 44, 877–885.

28. Marschner, S., Goodrich, R. (2011) Pathogen Reduction Technology Treatment of Platelets, Plasma and Whole Blood Using Riboflavin and UV Light. Transfus. Med. Hemother. 38, 8–18.

29. Kumar, V., Lockerbie, O., Keil, S.D., Ruane, P.H., Platz, M.S., Martin, C.B., Ravanat, J.L., Cadet, J. i sur. (2004) Riboflavin and UV-Light Based Pathogen Reduction: Extent and Consequence of DNA Damage at the Molecular Level. Photochem. Photobiol. 80, 15–21.

30. Hardwick, C.C., Herivel, T.R., Hernandez, S.C., Ruane, P.H., Goodrich, R.P. (2004) Separation, Identification and Quantification of Riboflavin and Its Photoproducts in Blood Products Using High-Performance Liquid Chromotography With Fluorescence Detection: A Method to Support Pathogen Reduction Technology. Photochem. Photobiol. 80, 609–615.