Voće

Voće su plodovi kulturnih ili samoniklih voćaka, koji se upotrebljavaju u prehrani u svježem ili suhom stanju i u obliku prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, slatko, sokovi i dr.).

Prema pomološkoj klasifikaciji razlikujemo:

  • jezgričavo voće (jabuke, kruške, dunje, oskoruše i mušmule)
  • koštičavo voće (šljive, marelice, breskve, nektarine, trešnje i višnje)
  • lupinasto voće (orah, lješnjak, badem, tršlja ili pistacija, kesten)
  • jagodasto voće (jagoda, malina, kupina, crveni, crni i bijeli ribiz, ogrozd, borovnica, brusnica, stolno grožđe)
  • suptropsko ili južno voće (naranča, limun, četrun, mandarina, grejpfrut, šipak ili mogranj, rogač, kaki, nešpola, žižula, planika)
  • tropsko voće (banana, mango, avokado, anona, ananas, datulja)

(Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža)