Toksičnost
Stanje abnormalno povišenih količina kalcija u krvi naziva se hiperkalcemijom. Nije dokumentirano da se ovo stanje može dogoditi konzumiranjem hrane bogatom kalcijem, pa čak ni konzumiranjem prevelikih količina dodataka prehrani ili antacida s kalcijem u zdravih osoba. Hiperkalcemija se češće javlja u slučaju poremećaja funkcije doštitne (paratiroidne) žlijezde. Blaga hiperkalcemija ne mora uzrokovati značajnu pojavu simptoma, no mogu se javiti određeni simptomi kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, konstipacija, abdominalni bolovi, suhoća ustiju, nadutost, žeđ i često mokrenje. Ozbiljnija, teška hiperkalcemija može uzrokovati pogoršanje funkcije bubrega, kalcifikaciju žila i mekog tkiva, hiperkalciuriju (povišene razine kalcija u urinu), zbunjenost, delirij, komu, i, ako se ne liječi, smrt. Općenito se smatra da doze manje od 2,500 mg dnevno ne predstavljaju značajnu zdravstvenu opasnost za većinu ljudi. Kalcijev karbonat uzrokuje navedene simptome nešto češće nego kalcijev citrat, a da bi se isti izbjegli, preporuča se započeti dodatno uzimanje kalcija u manjim dozama koje se postupno povećavaju. Pojedina istraživanja su također pokazala da kalcij može ometati apsorpciju željeza i cinka, pa se stoga preporuča uzmati dodatke prehrani s kalcijem i navedenih minerala u različito vrijeme. Također, visok unos kalcija može ometati apsorpciju magenzija i povećati njegovo izlučivanje urinom, što za posljedicu može imati nedostatak magnezija u organizmu. Postoji zabrinutost oko kontaminacije olovom, koji se može nalaziti u određenim dodacima prehrani s kalcijem dobivenim iz prirodnih izvora (dolomit, koštano brašno, ljuske školjaka). Iako kalcij inhibira crijevnu apsorpciju olova i može štititi od toksičnosti olova, a količine olova u dodacima prehrani su relativno niske, ovakvi pripravci se ne preporučaju uzimati. Također, pojedina istraživanja povezuju visoke količine kalcija s povećanim rizikom od razvoja raka prostate. Točnije, pokazalo se da povećanje od 500 mg kalcija dnevno može povezati s povećanjem rizika od raka prostate za 16 %, dok druga istraživanja ne nalaze značajnu povezanost kalcija i rizika od razvoja prostate. Također, pojedina istraživanja povezuju konzumiranje većih količina kalcija iz dodataka prehrane s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca (Vidjeti “Utjecaj na bolesti i zdravlje”).[1-11]
"Literatura"
1. Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine (1997) Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D and fluoride, National Academy Press, Washington.
2. Jackson, R.D., LaCroix, A.Z., Gass, M. i sur. (2006) Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of fractures. N. Engl. J. Med. 354, 669-683.
3. Curhan, G.C., Willett, W.C., Speizer, F.E., Spiegelman, D., Stampfer, M.J. (1997) Comparison of dietary calcium with supplemental calcium and other nutrients as factors affecting the risk for kidney stones in women. Ann. Intern. Med. 126, 497-504.
4. Giovannucci, E., Rimm, E.B., Wolk, A. i sur. (1998) Calcium and fructose intake in relation to risk of prostate cancer. Cancer Res. 58, 442-447.
5. Chan, J.M., Stampfer, M.J., Ma, J. i sur. (2001) Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians’ Health Study. Am. J. Clin. Nutr. 74, 549-554.
6. Mitrou, P.N., Albanes, D., Weinstein, S.J. i sur. (2007) A prospective study of dietary calcium, dairy products and prostate cancer risk (Finland). Int. J. Cancer. 120, 2466-2473.
7. Chan, J.M., Giovannucci, E., Andersson, S.O. i sur. (1998) Dairy products, calcium, phosphorous, vitamin D, and risk of prostate cancer. Cancer Causes Control. 9, 559-566.
8. Gao, X., LaValley, M.P., Tucker, K.L. (2005) Prospective studies of dairy product and calcium intakes and prostate cancer risk: a meta-analysis. J. Natl. Cancer Inst. 97, 1768-1777.
9. Grooper, S.S., Smith, J.L., Groff, J.L. (2009) Advanced nutrition and human metabolism, Wadsworth Cengage Learning, Belmont.
10. DiSilvestro, R. (2005) Handbook of Minerals As Nutritional Supplements, CRC Press, Boca Raton.
11. Kroner, Z. (2011) Vitamins and Minerals, Greenwood, Santa Barbara.