Nedostatak u organizmu

Ozbiljan nedostatak vitamina B6 nije uobičajen, međutim, češće se pojavljuje u kombinaciji s nedostatkom ostalih vitamina B skupine.

Simptomi nedostatka vitamina B6 su: anemija (hipokromna, mikrocitna), osip koji svrbi, intertrigo, ljuskave usne, ranice u kutevima usana, natečen jezik, konjuktivitis, slabost, nesanica, pospanost, loš zadah, slab imunitet, bolovi u trbuhu, povraćanje, ataksija, depresija, zbunjenost, razdražljivost, konvulzije i nepravilnosti u elektroencefalogramu.[1-8]

Nedostatak vitamina B6 uzrokuje biokemijske promjene koje su očitije što on više napreduje. Nedostatak tako mijenja metabolizam kalcija i magnezija, ometa sintezu niacina (vitamin B3) iz triptofana, pojačava izlučivanje oksalata i inhibira metabolizam homocisteina. Inhibiran metabolizam homocisteina rezultira hiperhomocisteinemijom, koja je čimbenik rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti. Također, nedostatak se vitamina B6 povezuje se sa stečenim i urođenim imunitetom na način da utječe na proizvodnju antitijela te na diferencijaciju i sazrijevanje limfocita, dok hipokromna, mikrocitna anemija nastaje usljed nedostatka vitamina B6 zbog njegove uloge u sintezi hema.[1-8]

Ranih 1950-ih otkrilo se da se kao rezultat ozbiljnog nedostatka vitamina B6 mogu razvitinapadaji u dojenčadi. Nedostatak se javio zbog pogreške u proizvodnji dojenačkih formula, odnosno, zbog pretjerane obrade mlijeka toplinom, čime je vitamin B6izgubio svoje vitaminsko svojstvo. Naime, prilikom toplinske obrade mlijeka dolazi do reakcije između piridoksal-fosfata i amino skupine lizina u proteinima mlijeka čime nastaje piridoksil-lizin, koji nema značajnu vitaminsku aktivnost. Zbog takve pripreme mlijeka dojenčad nije dobivala dovoljnu količinu vitamina B6 što je uzrokovalo razdražljivost, anormalan sluh i napadaje u dojenčadi. Međutim, ovo stanje se može poboljšati dodatnim, intravenoznim, uzimanjem vitamina B6. Novija istraživanja pokazuju da je smanjeno djelovanje enzima kinureninaze i posljedično nakupljanje hidroksikinurenina moguć ključni čimbenik nastanka konvulzija, dok je nedostatak γ-aminobutirične kiseline nužan, ali ne dovoljan, čimbenik nastanka konvulzija u stanjima nedostatka vitamina B6.[1-12]

Uzroci nedostatka vitamina B6

Alkohol

Koncentracije piridoksal-fosfata u plazmi su niske u alkoholičara zbog manjeg unosa hranom i loše apsorpcije vitamina u crijevima. Također, alkohol ometa pretvorbu piridoksina i piridoksamina u piridoksal-fosfat, aktivan oblik vitamina B6. Prisutnost acetaldehida, koji je nastao iz etanola, može povećati izlučivanje ovog vitamina, točnije, povećava hidrolizu piridoksal-fosfata u piridoksal koji se pretvara u piridoksičnu kiselinu te se izlučuje.[1-8,13]

Autoimune bolesti

Oboljeli od reumatoidnog artritisa često imaju niske konentracije vitamina B6 u organizmu, koje se smanjuju kako bolest napreduje. Također, oboljeli od celijakije, ulceroznog kolitisa, upalne bolesti crijeva i drugih autoimunih bolesti malapsorpcije imaju niske konentracije piridoksal-fosfata u organizmu.[1-8,14]

Bolesti bubrega

Ljudi s pogoršanom funkcijom bubrega često imaju niske koncentracije vitamina B6 u organizmu. Koncentracije piridoksal-fosfata, aktivnog oblika vitamina B6, su također niske u ljudi koji idu na hemodijalizu i u onih koji su imali transplantaciju bubrega.[1-8,15]

Ostalo

Ostali mogući uzroci nedostatka vitamina B6, odnosno skupine kojima je rizik od nedostatka vitamina B6 povećan su oboljeli od bolesti jetre i dijabetesa tipa 1 (posebno žene) te starija populacija. Tijekom trudnoće, količine vitamina B6 u krvi djeteta su 2 do 3 puta veće nego u majke, jer dijete uzima vitamine od majke, pa su trudnice u opasnosti od nedostatka ovog vitamina. Pojedina istraživanja pokazuju da je dodatno uzimanje vitamina B6 potrebno u čak 50 % slučajeva trudnoće, a pokazalo se da majke tijekom dojenja, koje ne uzimaju vitamin B6, imaju njegove koncentracije u mlijeku niže od 100 μg L-1, što može utjecati na razvoj djeteta. Infekcija HIV-om može također biti uzrokom nedostatka vitamina B6, a isto mogu biti i neki lijekovi (Vidjeti „Moguće interakcije s lijekovima“). Antagonist vitamina B6 je i natrijev glutamat, koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji kao pojačivač okusa. Ovaj pojačivač može izazvati određene reakcije („sindrom kineskog restorana“) u ljudi preosjetljivih na natrijev glutamat koje se uklanjaju uzimanjem vitamina B6. Zanimljivo je i da niacin (vitamin B3) ometa djelovanje drugih vitamina B skupine ako se uzima u većim, terapijskim, dozama.[1-8,16-19]

"Literatura"

1. Berdanier, C.D. (1998) Advanced Nutrition: Micronutrients, CRC Press, Boca Raton.

2. Institute of Medicine (U.S.). Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes,Institute of Medicine (U.S.). Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline, Institute of Medicine (U.S.). Subcommittee on Upper Reference Levels of Nutrients (1998) Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin and choline, National Academy Press, Washington.

3. Shils, M., Olson, J.A., Shike, M., Ross, A.C. (1999) Modern Nutrition in Health and Disease,  Williams & Wilkins, Baltimore.

4. McDowell, L.R. (2000) Vitamins in animal and human nutrition, Iowa State University Press, Iowa.

5. Bender, D.A. (2003) Nutritional biochemistry of the vitamins, Cambridge University Press, Cambridge.

6. Ball, G.F.M. (2004) Vitamins: Their Role in the Human Body, Blackwell Publishing Ltd, Oxford.

7. Zempleni, J., Rucker, R.B., McCormick, D.B., Suttie, J.W. (2007) Handbook of vitamins, CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton.

8. Grooper, S.S., Smith, J.L., Groff, J.L. (2009) Advanced nutrition and human metabolism. Wadsworth Cengage Learning, Belmont.

9. Rall, L.C., Meydani, S.N. (1993). Vitamin B6 and immune competence. Nutr. Rev. 51, 217-225.

10. Ling, C.T., Hegsted, D.M., Stare, F.J. (1948) The effect of pyridoxine deficiency on the tryptophan-niacin transformation in rats. J. Biol.  Chem. 174, 803-812.

11. Shen, S.C., Wong, P.Y.C., Oguro, M. (1964) Experimental Production of Pyridoxine Deficiency Anemia in Rats. Blood. 23, 679-687.

12. Trakatellis, A., Dimitriadou, A., Trakatelli, M. (1997) Pyridoxine deficiency: new approaches in immunosuppression and chemotherapy. Postgrad. Med. J. 73, 617- 622.

13. Walsh, M.P., Howorth, P.J.N., Marks, V. (1966) Pyridoxine Deficiency and Tryptophan Metabolism in Chronic Alcoholics. Am. J. Clin. Nutr. 19, 379-383.

14. Chiang, E.P., Selhub, J., Bagley, P.J., Dallal, G., Roubenoff, R. (2005) Pyridoxine supplementation corrects vitamin B6 deficiency but does not improve inflammation in patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Res. Ther. 7, R1404-R14011.

15. Kopple, J.D., Mercurio, K., Blumenkrantz, M.J., Jones, M.R., Tallos, J., Roberts, C., Card, B., Saltzman, R., Casciato, D.A., Swendseid, M.E. (1981) Daily requirement for pyridoxine supplements in chronic renal failure. Kidney Int. 19, 694—704.

16. Masse, P.G., Boudreau, J., Tranchant, C.C., Ouellette, R., Ericson, K.L. (2012) Type 1 diabetes impairs vitamin B(6) metabolism at an early stage of women’s adulthood. Appl. Physiol. Nutr. Metab. 37, 167-175.

17. Heller, S., Salkeld, R.M., Korner, W.F. (1973) Vitamin B6 status in pregnancy. Am. J. Clin. Nutr. 26, 1339-1348.

18. Metcalfe, D.D., Sampson, H.A., Simon, R.A. (2003) Food allergy: adverse reactions to food and food additives, Blackwell Publishing, Malden.

19. Basu, T.K., Mann, S. (1997) Vitamin B-6 normalizes the altered sulfur amino acid status of rats fed diets containing pharmacological levels of niacin without reducing niacin’s hypolipidemic effects. J. Nutr. 127, 117-121.