Javno mnijenje: organska hrana

U zadnje vrijeme raste svjesnost o organskoj hrani. Što ljudi doista misle o organskoj hrani, povezuju li je s pozitivnim ili negativnim asocijacijama? Na ta i slična pitanja, tražio se odgovor u istraživanju javnog mnijenja prije nekoliko godina.

Organska hrana često se reklamira uz određeni set epiteta, koji mogu utjecati na percepciju kupaca. U prvom dijelu istraživanja, sudionici su ocijenili smatraju li da je organska hrana zdravija i ukusnija od konvencionalne. Procijenili su ju zdravijom, ali ne i ukusnijom od konvencionalne, a ovaj trend je bio izraženiji kod osoba nisu ekološki osviještene.

U drugom dijelu istraživanja proveden je eksperiment, pri čemu su sudionici ocjenjivali učinkovitost pića za neuhranjenost, koje je u jednom eksperimentalnom uvjetu opisano kao organskom, a u drugom kao konvencionalno. Ekološki osvješteniji sudionici su percipirali piće opisano kao organsko negativnije, odnosno manje učinkovitim, u odnosu na piće koje nije opisano kao organsko. Takav nalaz je iznenađujuć, s obzirom da su ekološko osvješteniji sudionici obično skloniji pozitivnijem vrednovanju hrane opisane kao organske.

Razlog može ležati u činjenici da se u proizvodu poput pića za neuhranjenost aditivi smatraju poželjnima i nužnima, zbog čega se ne preferira organska verzija takvog proizvoda.

Schuldt J.P., and Hannahan, M. (2012). When good deeds leave a bad taste. Negative inferences from ethical food claims. Appetite, 62, 76-83.

Nutricionist