Riba i infarkt miokarda

Ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama, zbog čega se smatraju izrazito blagotvornim za naše zdravlje. No, one mogu sadržavati i neke štetne spojeve, što je posljedica onečišćenja mora. Jedan takav spoj je i metil živa, koji može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

To je i potvrđeno jednim istraživanjem u Skandinaviji. Sudjelovalo je ukupno 572  muškaraca koji su imali infarkt miokarda. Rizik od infarkta miokarda procijenjen je logističkom regresijom, a kao prediktori su korišteni količina žive u kosi (kosa-Hg) te koncentracije polinezasićenih masnih kiselina (EPA i DHA) u serumu (S-PUFA).

Rezultati istraživanja su pokazali kako izloženost metil živi povećava rizik od infarkta miokarda, a s druge strane dobivena je i povezanost između povećanog unosa polinezasićenih masnih kiselina i smanjenog rizika od infarkta miokarda.

Idealno bi bilo konzumirati ribu iz poznatog i kontroliranog uzgoja. Tako bi se konzumiralo meso s niskim udjelom metil žive, ali visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina.

Wennberg, M., et al. (2012). Myocardial infarction in relation to mercury and fatty acids from fish: a risk-benefit analysis based on pooled Finnish and Swedish data in men. American Journal of Clinical Nutrition, 96(4), 706-13.

 

Nutricionist