Salate obogatite kvalitetnim masnoćama

Tijekom posljednjih nekoliko godina, neke smjernice u prehrani navodile su na izbjegavanje masti u svakodnevnoj prehrani. Međutim, one su značajan izvor energije, te su prijeko potrebne za održavanje normalnih funkcija organizma. Još jedna važna uloga masti je posredovanje u apsorpciji pojedinih nutrijenata. Svejedno, nije u potpunosti razjašnjeno koje količine te koje vrste lipida su najvažnije u apsorpciji karotenoida.

Ispitan je utjecaj količine i izvora triglicerida na apsorpciju karotenoida iz povrtne salate. Sudjelovalo je 29 zdravih osoba, podijeljenih u devet eksperimentalnih skupina s obzirom na količinu (3g, 8g, 20g) i izvor triglicerida (ulje uljane repice, sojino ulje, maslac). Nakon obroka sudionicima je vađena krv, te analizirana.

Pokazalo se kako količina od 20g triglicerida, bez obzira na izvor, potiče veću apsorpciju svih karotenoida, izuzev α-karotena. Kada se proučavao izvor triglicerida, nađena je razlika u apsorpciji luteina i α-karotena, tako da je apsorpcija veća u uvjetu s uljanom repicom, u odnosu na uvjet s maslacem. Može se zaključiti kako je količina triglicerida ipak važnija od njihovog izvora.

Obogaćivanje povrtnih salata nekim oblikom masnih kiselina je itekako preporučljivo. Pritom bi bilo dobro birati kvalitetne masnoće s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina.

Goltz, S.R. et al. (2012). Meal triacylglycerol profile modulates postprandial absorption of carotenoids in humans. Mol Nutr Food Res, 56(6), 866-77.

Nutricionist