Stigla je jesen

Stigla je jesen. Uz sve lijepe stvari, nosi nam često i pad imuniteta te razne prehlade. Ali, priroda se potrudila svojim plodovima pružiti nam mogućnost borbe protiv takvih privremenih slabosti. Jesenski plodovi zemlje, poput kestena, jabuka, krušaka, kukuruza i gljiva, pomažu nam u prevenciji prehlada jer sadrže moćan sastojak – fenolne kiseline.

  • Kesten, osim što ga volimo jesti kuhanog i pečenog, odlična je baza za med i propolis. Med od kestena (Castania sativa Mill.) ima veći antioksidativni kapacitet, i sadrži više fenolnih kiselina od meda na bazi cvjetnih uzoraka. Svojim sastavom nas štiti od oksidativnog stresa, a može djelovati i Identificirane fenolne kiseline u kestenu su kumarinska, ferulinska, kafeinska i klorogenska kiselina.
  • Jabuke su glavne zvijezde jesenske ponude, sa svojih 18 fenolnih kiselina, među kojima prevladavale procijanidin B1, procijanidin B2, klorogenska kiselina, katehin i epikatehin.
  • Kruška je još jedna važna jesenska voćka. Kada se radi o fenolnm kiselinama, u kruški je najveći udio arbutina i klorogenske kiseline.
  • Gljive su također odličan jesenski izbor. Analizom fenolnih kiselina u osam različitih vrsta jestivih gljiva, utvrđena je prisutnost miricetina i katehina, dok je ukupni sadržaj fenolnih kiselina varirao između 1 mg i 6 mg po gramu suhih gljiva ovisno o vrsti.

Cui T., et al. (2005). Analyses of arbutin and chlorogenic acid, the major phenolic constituents in Oriental pear. Journal Of Agricultural And Food Chemistry, 53(10), 3882-7.

Palacios, I., et al. (2011). Antioxidant properties of phenolic compounds occurring in edible mushrooms. Food Chemistry, 128(3), 674-678.

Sarikaya, A.L., et al. (2009). Antioxidant activity and phenolic acid constituents of chestnut (castania sativa mill.) honey and propolis. Journal of Food Biochemistry, 33(4), 470-481.

Yanzi, Z., Pengmin, L., and Lailiang, C. (2010). Developmental changes of carbohydrates, organic acids, amino acids, and phenolic compounds in ‘Honeycrisp’ apple flesh. Food Chemistry, 123(4), 1013-18.

Devanand, L., Keshun, L., Ayaz, M. (2012) Phenolic Acids and Antioxidant Capacity of Distillers Dried Grains with Solubles (DDGS) as Compared with Corn. Journal of the American Oil Chemists’ Society 89. DOI: 10.1007/s11746-012-2025-y
Palacios, I., Lozano, M., Moro, C., D’Arrigo, M., Rostagno, M.A., Martínez, J.A., García-Lafuente, A., Guillamón, E., Villares, A.(2011) Antioxidant properties of phenolic compounds occurring in edible mushrooms. Food Chemistry 128. DOI: 10.1016/j.foodchem.2011.03.085

Nutricionist