Ugljikohidrati kao večernji obrok

Uvriježeno je mišljenje kako ugljikohidrati nisu najbolji izbor za večernji obrok, ili čak za bilo koji obrok. No, je li to doista tako?

Nedavno je provedena klinička studija na 39 muškaraca s indeksom tjelesne mase (BMI) iznad 30. Raspoređeni su u dvije skupine; u eksperimentalnoj su sudionici svaku večer konzumirali ugljikohidrate, dok su sudionici u kontrolnoj skupini bili na programu prehrane namijenjenoj gubitku kilograma. Studija je trajala šest mjeseci, tijekom kojih su provedena četiri cjelodnevna mjerenja: na početku, na kraju prvog tjedna, na kraju trećeg mjeseca i na kraju šestog mjeseca.

Kod sudionika u eksperimentalnoj skupini uočene su promjene u dnevnom hormonalnom profilu. Sekrecija leptina je bila niža u jutarnjim satima, rasla tijekom dana, da bi imala najnižu točku u večernjim satima. Sekrecija grelina je bila niža tijekom dana, s vrhuncem u večernjim satima. Sekrecija adiponektina je bila povišena samo u eksperimentalnoj skupini, pogotovo tijekom popodneva.

Zaključuje se kako niskokalorična dijeta s ugljikohidratima za večeru može mijenjati dnevni hormonalni profil pojedinca. Ovakav način prehrane mogao bi smanjiti osjećaj gladi tijekom dana, pojačati gubitak viška kilograma, te unaprijediti metaboličke ishode, u odnosu na konvencionalne dijete namijenjene gubitku kilograma.

Sofer, S. et al. (2013). Changes in daily leptin, ghrelin and adiponectin profiles following a diet with carbohydrates eaten at dinner in obese subjects. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 23(8), 744-50.

Nutricionist