Važnost tjelesne aktivnosti za cjelokupno zdravlje

Iako se često priča o prehrani kao ključnom faktoru zdravlja, zaboravlja se kako ona hoda bok uz bok s tjelesnom aktivnošću. Ukine li se koji od ta dva faktora narušava se ravnoteža, što može štetiti zdravlju.

U sklopu većeg longitudinalnog istraživanja, ispitana je povezanosti tjelesne aktivnosti i sklonosti upalnim procesima. U studiju je bilo uključeno 4 289 sudionika, a prosječna životna dob sudionika u vrijeme započinjanja studije bila je 49 godina. U nekoliko vremenskih točaka tijekom deset godina provedbe istraživanja, sudionici su samostalno ispunjavali upitnike o prirodi, trajanju i učestalosti tjelesne aktivnosti, a pritom su mjereni i markeri upala u organizmu.

Pokazalo se kako osobe uključene u svakodnevnu tjelesnu aktivnost imaju manji broj detektiranih markera upala, u odnosu na osobe koje se nisu svakodnevno bavile tjelesnom aktivnošću. Možemo zaključiti kako su tjelesna aktivnost i zdravlje blisko povezani, te da je svakodnevna tjelesna aktivnost važan čimbenik u prevenciji upalnih procesa tijekom starenja.

Koliko god nam tjelesna aktivnost teško padala, dugoročno je povezana s brojnim pozitivnim učincima, te bi za zdravu starost bilo dobro svakodnevno odvojiti 20-30 minuta za tjelesnu aktivnost po izboru.

Hamer, K., et al. (2012). Physical Activity and Inflammatory Markers Over 10 Years: Follow-Up in Men and Women from the Whitehall II Cohort Study. Circulation, 126(8), 928-933.

Nutricionist