Voda – esencijalni čimbenik života

Voda je esencijalni čimbenik života, sačinjava gotovo 70% površine našeg planeta i oko 60% našeg tijela, zbog čega je njezinu ravnotežu, kako oko nas, tako i u nama, iznimno važno održavati. Glavna sastavnica našeg tijela i neophodan medij biokemijskih reakcija našeg organizma, direktno utječe na probavu, imunološki sustav, ispire toksine iz tijela te održava naše zdravlje i ljepotu.

Pravilna hidracija podrazumijeva ne samo redovan unos nego i pravilan izbor tekućine. Prirodni voćni i povrtni sokovi, nezaslađeni čajevi i izotonični napici dobar su izvor vode, vitamina i minerala te su pravilan odabir prilikom pojaćanog i povećanog gubitka tekućine, međutim govorimo li o svakodnevici, glavni izbor ipak treba biti najbolja prirodna tekućina – voda!

Smjernice koje je dalo Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam osnovna su pravila, no važno je zapamtiti da se ljudi različito znoje s obzirom na spol, dob, godišnje doba te intenzitet treninga, zbog čega individualne potrebe za tekućinom variraju. Općenita preporuka za održavanje hidracijskog statusa tijekom tjelesne aktivnosti je 400 do 800ml tekućine po satu treninga.

Zato je važno pridržavati se smjernica za dobru i pravilnu hidraciju – prije, za vrijeme i poslije treninga:

Prije treninga najbolje je cijeli dan biti dobro hidriran (barem pola sata prije treninga ne piti veće količine tekućine da bi se izbjegao osjećaj napuhnutosti želuca i mućnine).

Tijekom duljeg treninga piti energetski sportski napitak – na ovaj način ćete dobiti energiju za veću izdržljivost i tekućinu i elektrolite koji se izdisanjem i znojenjem gube.

Nakon treninga, preporuča se piti izotonične napitke i prirodne voćne ili povrtne sokove (nakon treninga važno je nadoknaditi izgubljene elektrolite zbog čega se uvijek preporuča odabrati tekućinu bogatu vitaminima i mineralima). Osim vode, prirodnih sokova i nezaslađenih čajeva odličan izvor tekućine pruža i “mokra” hrana kao što su mlijeko i fermentirani mliječni napici, voće i povrće (citrusi, dinja, lubenica, breskva tikvica, rajčica, krastavci i sl.) kojom zadovoljavate oko 20%, odn. pola litre, dnevnih potreba za tekućinom. Naravno, juhe i ostala jela „na žlicu“ tradicionalno se konzumiraju kao okrjepa, stoga nije na odmet domaća bistra juha ili varivo od povrća.

Nutricionist