Zajednički blagdanski obrok kao uzor kvalitetnog obroka

Približava nam se Božić i prva asocijacija je obilje kolača na stolu. Međutim, to je i idealno vrijeme za usvajanje zdravih prehrambenih navika.

Smatra se kako su zajednički obiteljski obroci idealni za uvođenje više voća i povrća u dječje tanjure. Istraživanje koje je obuhvaćalo preko dvije tisuće djece školskog uzrasta, ispitivana je povezanost dječjeg unosa voća i povrća, s obiteljskom atmosferom u vrijeme obroka, te roditeljskim stavovima i vrijednostima.

Djeca koja su obroke uglavnom konzumirala u krugu obitelji, imala su na dnevnoj bazi 125 g više unesenog povrća, u odnosu na djecu koja su izjavila kako nikad nemaju zajedničke obiteljske obroke. Veći dnevni unos voća i povrća kod roditelja je pozitivno povezan s povećanim unosom voća i povrća kod njihove djece. Također, roditelji koji bi pripremili (nasjeckali) djeci voće i povrće, tako bi povećali unos voća i povrća kod svoje djece, u odnosu na obitelji u kojima se ne bi tako pripremalo voće i povrće.

Stoga su blagdani, i zajednički blagdanski obroci, idealna prilika za davanje pozitivnog primjera djeci. Pripremite sezonsko voće i povrće na nov i zanimljiv način, i poslužite kao uzor svojim mališanima.

Christian, M.S., et al. (2012). Family meals can help children reach their 5 A Day: a cross-sectional survey of children’s dietary intake from London primary schools. J Epidemiol Community Health, 67(4), 332-8.

 

Nutricionist