Zašećereni napici

Napici koji sadrže veliku količinu šećera sami po sebi uvjetuju unošenje više kalorija te samim time i porast tjelesne mase ukoliko je potrošnja znatno manja od unosa. Kod zašećerenih napitaka osobe najčešće nisu niti svjesne koliko su šećera i kalorija unijele jer oni nisu toliko opipljivi poput hamburgera, pomfrita ili čipsa. Međutim, postavlja se pitanje može li šećer koji unosimo putem napitaka danas utjecati na genetsku predispoziciju za pretilost djece koju tek mislimo imati?

Odgovor na ovo pitanje potražili su Qibin Qi i suradnici te svoje rezultate objavili u znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine. Istažena je povezanost genetske predispozicije i konzumacije zašećerenih napitaka u 28674 žena i 4423 muškaraca. Istraživanje je pokazalo kako genetska povezanost sa indeksom tjelesne mase bila veća kod osoba koje su konzumirala zaslađena pića.

Zato, u cilju prevencije pretilosti vaših budućih potomaka ne bi bilo na odmet smanjiti unos nepotrebnog šećera.

Literatura:
Qibin Qi, Audrey Y. Chu, Jae H. Kang, Majken K. Jensen, Gary C. Curhan, Louis R. Pasquale, Paul M. Ridker, David J. Hunter, Walter C. Willett, Eric B. Rimm, Daniel I. Chasman, Frank B. Hu, Lu Qi. Sugar-Sweetened Beverages and Genetic Risk of Obesity. New England Journal of Medicine, 2012; DOI: 10.1056/NEJMoa1203039

Nutricionist