Broj obroka u danu

Brojne preporuke nalažu kako u danu trebamo imati više manjih obroka, te kako je to ključ održavanja zdrave tjelesne težine.

U jednoj kliničkoj studiji ispitivana je ova pretpostavka, a sudjelovale su žene okarakterizirane kao pretile. Praćene su 12h, tijekom kojih su unijele hranu ukupne vrijednosti 1500 kcal. Razlikovale su se u broju obroka. Jedna skupina je pomenutu količinu konzumirala u tri obroka u razmaku od četiri sata, svaki obrok sadržavao je 500 kcal. Druga skupina je istu količinu hrane konzumirala svaka dva sata, odnosno u šest obroka, a svaki je sadržavao po 250 kcal.

Krv je analizirana svakih pola sata, te se pokazalo kako su u uvjetu s tri veća obroka vrijednosti triglicerida značajno niže, a vrijednosti inzulina značajno više. Ostali  biokemijski parametri mjereni u ovom istraživanju nisu se razlikovali s obzirom na učestalost konzumacije i energetsku vrijednost obroka.

Heden, T.D., et al. (2012). Meal Frequency Differentially Alters Postprandial Triacylglycerol and Insulin Concentrations in Obese Women. Obesity, 21(1), 123-9.Broj obroka u danu

Nutricionist