Prestanite s pušenjem uz više voća i povrća

Upravo zbog toga što je pušenje vrlo raširena pojava sa negativnim učinkom na zdravlje, brojni istraživači pokušavaju naći način kako olakšati mukotrpni proces prestanka pušenja.

Istraživanje kojeg su proveli Haibach i suradnici te koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nicotine & Tobacco Research proučavalo je duljinu prestanka pušenja i učestalost konzumacije voća i povrća. U istraživanju je bilo obuhvaćeno 1 000 ispitanika (od 25 godina i više) koji su nasumično odabrani za telefonsko anketiranje te je popraćen njihov napredak nakon 14 mjeseci. Ovo je prvo kohortno istraživanje koje se pozabavilo ovom problematikom. Ustanovljeno je kako je viši unos voća i povrća povezan sa manjim brojem popušenih cigareta, dužim vremenom potrebnim za posezanjem cigarete, te nižim rezultatom na ljestvici ovisnosti nikotinom.

Iako su istraživači naglasili kako je potrebno provesti još dodanih istraživanja kako bi se ovi rezultati potvrdili te pronašli mogući mehanizmi, nema potrebe čekati jer povećani unos voća i povrća može Vam samo koristiti!

Literatura:
Haibach, J.P., Homish, G.G., Giovino, G.A. (2012) A Longitudinal Evaluation of Fruit and Vegetable Consumption and Cigarette Smoking, Nicotine Tob Res 14, 507-515 doi:10.1093/ntr/ntr216

Slika: http://www.123rf.com/

Nutricionist