Saveznici protiv demencije

Starenjem se događaju promjene u živčanim stanicama, što se najčešće manifestira u obliku motoričkih ili kognitivnih teškoća. Iako je zaboravljanje normalna popratna pojava starenja, dio starije populacije obolijeva od demencija. Uzrok većeg dijela demencija je Alzheimerova bolest, degenerativna bolest mozga.

Medikamentozno liječenje ovakvih promjena nije u potpunosti moguće, ali su poznati mehanizmi njihovoh usporavanja. Oksidativni stres je prepoznat kao jedan od glavnih krivaca za razvoj Alzheimerove bolesti. Stoga se smatra kako redovna konzumacija antioksidansa može doprinijeti odgađanju razvoja bolesti.

Kada se detaljno pregledaju osobe koje boluju od demencije, uočava se manjak vitamina C i beta karotena u krvi, u odnosu na osobe iste dobi, školske spreme i prehrambenih navika, a koje ne boluju od demencije

No, osim zdravih prehrambenih navika, redovita fizička aktivnost ima značajnu ulogu u očuvanju kognitivnih sposobnosti i u starijoj odrasloj dobi.

Von Arnim, C.A., et al. (2012). Dietary Antioxidants and Dementia in a Population-Based Case-Control Study among Older People in South Germany. Journal of Alzheimer’s disease, 31(4), 717-24.

 

Nutricionist