Sezona je šipka

Iako čišćenje šipka ili nara može zadati poprilične poteškoće, njegova unutrašnjost je dovoljno ukusna kao bi se isplatio sav trud!

Osim što je izvrsnog okusa, šipak ima i pozitivne učinke na naše zdravlje. Njegova svojstva posebno dolaze do izražaja u slučaju dijabetesa tipa II.

Nedavno istraživanje na pacijentima oboljelima od dijabetesa tipa II, pokazalo je kako i 200 ml soka od šipka na dan, u razdoblju od 6 tjedana, može povoljno djelovati za zdravstveni status. Sudionicima je testirana krv prije i nakon konzumacije šipkovog soka, nakon 12 sati posta.  Testirane su vrijednosti šećera u krvi, ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL-C, HDL-C, te malondialdehida u krvi. Sve vrijednosti, osim koncentracija triglicerida i HDL-C, imale su značajno snižene vrijednosti nakon tretmana konzumacije šipkovog soka, u odnosu na vrijednosti na početku istraživanja.

Zbog svega ovoga se ipak isplati sva muka oko čišćenja šipka, zar ne?

Parsaeyan, N., Mozaffari-Khosravi, H., and Mozayan, M. R. (2012). Effect of Pomegranate Juice on Paraoxonase Enzyme Activity in Patients with Type 2 Diabetes. Iranian Journal of Diabetes & Obesity, 11(1),  11.

Nutricionist