Čaj – zaštitnik probavnog sustava

Opće je poznato kako čajevi imaju zaštitnu ulogu u etiologiji i razvoju karcinoma u probavnom traktu. Među njih ubrajamo karcinom želuca, karcinom jednjaka, karcinom debelog crijeva, karcinom jetre, karcinom gušterače, karcinom žučnog mjehura i/ili žučovoda.

Istraživanje na velikom populacijskom uzorku Kineskinja, koje ne puše i ne piju alkohol, provjeravalo je povezanost pijenja čaja (uglavnom zelenog čaja) i razvoja karcinoma u probavnom traktu. Nakon 11 godina studije, žene koje su redovito pile čaj (>3 puta na tjedan, >6 puta mjesečno) imale su manji rizik za razvoj ovih oblika karcinoma, u odnosu na žene koje nisu pile čaj. Pozitivan učinak čaja se povećavao s većim unosom čaja, i dužim vremenom konzumacije.

Nechuta, S., et al. (2012). Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women’s Health Study. American Journal of Clinical Nutrition, 96(5), 1056-63.

Nutricionist