Intolerancija na vino

U današnje vrijeme primjećuje se porast dijagnoza alergija, pri čemu alergeni (uzročnici alergija), mogu biti raznovrsni. Među češće spominjane alergene ubrajamo prašinu, različite vrte bilja i cvijeća, ali i brojne prehrambene namirnice. No, jeste li znali da i vino može biti alergen?

U 2010. godini skupina austrijskih znanstvenika provela je studiju kako bi saznali koliko se često javljaju alergije na vino u populaciji punoljetnih osoba. Istraživanje je provedeno u gradu Mainzu, poznatom po kulturi uzgoja i proizvodnje vina.  Sudjelovalo je 948 osoba koje su se odazvale na ispunjavanje upitnika o učestalosti pijenja alkohola i pojavnosti eventualnih simptoma koji podsjećaju na alergiju ili intoleranciju nakon konzumacije vina.

Pokazalo se kako je nešto više od 7% sudionika doživjelo neki od simptoma alergije ili intolerancije nakon konzumacije vina, te kako pojavnost nešto učestalija kod žena u odnosu na muškarce. Najčešći doživljeni simptomi su osjeti vrućine, svrbež te začepljenost nosa.

Alkohol je možda češći uzrok intolerancija i alergija nego što se čini na prvi pogled, no nužno je proširiti istraživanja i na imunološke pokazatelje, i druga podneblja.

Wigand,  P.,  Blettner,  M., Saloga J., and Decker, H. (2012). Prevalence of wine intolerance: results of a survey from Mainz, Germany. Dtsch Arztebl Int, 109(25), 437-44.

Nutricionist