Šparoge i mamurluk

Konzumacija šparoga nešto je raširenija u Dalmaciji i Istri, ali i kontinentalni dio trebao bi konzumirati ovu vrlo ukusnu biljku.

Osim poznatih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, te povoljnog učinka na srce i regulaciju šećera u krvi, čini se kako imaju još jedno zanimljivo svojstvo.

Dobiveni su biokemijski dokazi koji potvrđuju povoljan učinak šparoga na ublažavanje mamurluka uzrokovanog alkoholom te istovremeno zaštitu jetre od toksičnih učinaka alkohola. Iako najčešće bacamo lišće šparoge, čini se kako i ono isto ima terapeutski učinak stoga bi bilo dobro i njega uvrstite u svoje obroke.

Ako se još uvijek niste oporavili od vikenda, nadamo se da će vam ova izuzetno zdrava biljka olakšati početak novog radnog tjedna!

Kim, B.Y. et al. (2009). Effects of Asparagus officinalis Extracts on Liver Cell Toxicity and Ethanol Metabolism. Journal of Food Science, 74 (7), 204-8.

Slika: 123RF

Nutricionist