Što je danas za ručak? Poriluk!

Povrće koje se već tisućama godina uzgaja na području Sredozemlja i središnje Azije, dvogodišnja je povrtna kultura. Poriluk (lat. Allium porrum) pripada porodici Alliaceae, isto kao češnjak i luk. Za jelo koristimo listove i lukovicu, a najukusniji je onaj čvrst i ravan, tamnozelenih listova i dugog bijelog vrata.

U svom nutritivnom sastavu sadrži vitamin C, vitamine B skupine, minerale željezo i mangan, folnu kiselinu, specifična eterična ulja te aminokiseline sa sumporom koje prilikom pripremanja prelaze u tiosulfinate, polisulfide i druge spojeve koji djeluju kao prirodni antibiotici. Njegova eterična ulja potiču probavu i izlučivanje mokraće dok biljna sluz olakšava iskašljavanje, ublažava bronhitis, prehladu i upale dišnih putova.

Pola šalice poriluka sadrži 16 kalorija, a u zelenim dijelovima listova nalazi se više hranjivih tvari nego u bijeloj izduženoj lukovici. Stoga, koristite ih ne samo za varivo već svježe kao salatu, za juhe ili neko drugo jelo. Dostupan je cijelu godinu pa dajte mašti na volju!

Palačinke s porilukom i šampinjonima

SASTOJCI ZA PUNJENJE:
• 1 žlica maslinovog ulja
• 200 g šampinjona (oprani i narezani)
• 3 režnja češnjaka (isjeckano na sitno)
• sol i papar
• 1 poriluk (narezan na komade)

PRIPREMA PUNJENJA: U zagrijanu tavu s maslinovim uljem dodajte šampinjone, poriluk i češnjak. Kada gljive i poriluk puste sok i češnjak omekani, začinite sa soli i paprom i maknite sa vatre.

*Ispecite palačinke i svaku palačinku dok je topla napunite punjenjem kao na slici (možete dodati i malo svježeg sira) i poslužite toplo!

photo

Sanja Ćosić