Moj tanjur

Pojam pravilne prehrane ne podrazumijeva stroge okvire zabrana i isključivanja određene hrane u svakodnevnoj rutini. Zapravo, zdrava i nezdrava hrana ne postoje. Ključ zdravlja leži u uravnoteženosti i raznovrsnosti kao pravilnom načinu prehrane. U svakom slučaju, pravilna prehrana ovisi o pojedincu, o njegovim potrebama i stilu života.
Jeste li se ikada zapitali kako izgledaju vaši uobičajeni obroci, što se zaista nalazi na vašem tanjuru i zašto baš to odabirete? Upravo je, vodeći se tom mišlju, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) predstavilo MyPlate ili Moj tanjur pravilne prehrane i zdravih životnih navika. Radi se o alatu koji je osmislio tim nutricionista i liječnika kako bi vam pomogao da što lakše stvorite svoj svakodnevni jelovnik te izaberete one namirnice koje će vam pomoći da živite zdravije, dulje i bolje, bez kroničnih bolesti i viška kilograma. MyPlate naslanja se na temeljne postulate pravilne prehrane; umjerenost, raznolikost te uravnoteženost. Ovi postulati predstavljaju pravilan omjer svih esencijalnih hranjivih tvari: ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina i minerala, a slikovito su prikazani različitim bojama i omjerima skupina namirnica uz osnovne poruke:

  • Uživate u svakom zalogaju!
  • Pokušajte izbjeći velika serviranja, ograničite količinu, a ne raznovrsnost okusa na svom tanjuru!
  • Napunite tanjur bojama, tako ćete biti sigurni da vaš obrok obiljuje vitaminima i mineralima!
  • Ne dosoljavajte hranu i obratite pažnju na količinu natrija u gotovim jelima (instant juhe, smrznuta i konzervirana jela i sl.). Odaberite one proizvode s nižim vrijednostima natrija!
  • Pijte vodu umjesto zaslađenih napitaka!

Ugljikohidrati su odličan izvor energije, a žitarice i njihovi proizvodi pokrile su čak četvrtinu My Plate-a.  „Smeđe“ varijante, odnosno, žitarice punog zrna (integralna tjestenina, smeđa riža, proso, ječam, heljda) uvijek bi trebale biti prvi izbor, dok se slastice i grickalice preporuča konzumirati povremeno i u manjim količinama!

Bjelančevine su gradivni materijal čitavog tijela, a najkvalitetniji i najbogatinji izvori su upravo bezmasno crveno meso, perad, riba i jaja. Također, dobro je znati, da mahunarke poput soje, graška, graha i slanutka predstavljaju  kvalitetne i bogate izvore aminokiselina.

Iako dobar izvor kvalitetnih bjelančevina, uloga šalice mlijeka ili fermentiranih mliječnih proizvoda ključna je za izgradnju koštanog tkiva. Već dva serviranja ovog bijelog napitka zadovoljit će vaše dnevne potrebe za kalcijem i mnoštvom drugih bioaktivnih tvari.

Vitamini i minerali molekule su koje sudjeluju u gotovo svakom koraku metabolizma. Njihovo snažno antioksidativno djelovanje neutralizira razarajuću snagu slobodnih radikala. Stoga birajte sezonsko i raznoliko voće i povrće kao njihove najbolje izvore,  no upamtite, ove „supermolekule“ prisutne su i u mlijeku, mliječnim proizvodima, crvenom mesu, mahunarkama pa čak i u mineralnoj vodi!

Mnoge namirnice u svom prirodnom obliku sadrže kvalitetne masnoće, zbog čega My Plate naglašava važnost smanjenja unosa dodanih, „loših“ masnoća (kolesterol, zasićene masti, trans masne kiseline). Smanjenim unosom mesnih prerađevina, maslaca, majoneze, margarina, punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda te snackova poput čipsa i krekera lako ćete izbalansirati omjer „loših“ i „dobrih“ masti. „Dobre“ masti podrazumijevaju nezasićene masne kiseline, odn. esencijalne masti čiji je najveći dio sadržan u orašastim plodovima, biljnim uljima (maslinovo, laneno, suncokretovo…) te morskoj ribi, prvenstveno onoj hladnih voda.

Konačno, My Plate slika je vašeg pravilnog i uravnoteženog tanjura. Obojite ga zdravljem i dobar tek !

_92A7256 copy

Karmen Matković Melki