Vitamin A u prevenciji karcinoma želuca

Iako ranija epidemiološka istraživanja nisu nalazila dosljednu povezanost vitamina A s rizikom od raka želuca, čini se kako vitamin A ipak ima ulogu u smanjenu pojavnosti karcinoma želuca.

Vitamin A sudjeluje u kontroli stanične proliferacije i diferencijacije, i tako postaje važan faktor u smanjenju rizika razvoja karcinoma, sprečavajući abnormalan rast nediferenciranih stanica. Istraživanje koje je obuhvaćalo oko 82 000 osoba srednje odrasle i starije odrasle dobi, pratilo je njihove prehrambene navike tijekom sedam godina. Primijećen je smanjen rizik od razvoja karcinoma želuca kod visokog unos vitamina A i retinola (a) isključivo iz hrane (mliječni proizvodi), (b) iz kombinacije hrane i suplemenata (ukupan unos), te (c)  unosom α-karotena i β-karotena iz mliječnih proizvoda.

Ovo istraživanje, još jedanput potvrđuje, da je održavanje vitaminske ravnoteže izrazito bitno u poboljšanju općeg zdravstvenog statusa. Vitamin A možete naći u mliječnim proizvodima životinjskog podrijetla, životinjskoj jetri, u ulju riblje jetre, te u većini tamnolisnatog povrća i tamnožutom/narančastom voću i povrću (mrkva, bundeva, breskve, mango).

Larsson, S.C. (2007). Vitamin A, retinol, and carotenoids and the risk of gastric cancer: a prospective cohort study. Am J Clin Nutr, 85 (2), 497-503.

 

nutricionist