Vitamin K i rizik od dijabetesa tipa II

Dijabetes tipa II posljednjih je godina najčešće dijagnosticirana endokrinološka bolest u Hrvatskoj. Velik udio svjetske znanosti usmjerava se na istraživanja upravo u ovom području.

Vitamin K djeluje kao kofaktor u g-karboksilacijama glutaminske kiseline u proteinima. Jedan od tih proteina je i osteokalcin, kojeg mnoga istraživanja povezuju s regulacijom razina inzulina, čime bi mogao utjecati na razvoj dijabetesa tipa II.

Pod pretpostavkom povezanosti prehrambenih navika i rizika od dijabetesa tipa II, provedeno je istraživanje o povezanosti prehrambenih filokinona (vitamin K1) i menakinona (vitamin K2) s rizikom od dijabetesa tipa II. Analizirani su dnevnici prehrane oko 38 000 žena i muškaraca, u dobi između 20 i 70 godina. Zaključeno je kako vitamin K, u oba istraživana oblika, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa II. Ipak, filokinoni su se pokazali kao značajniji prediktor smanjenja rizika od razvoja ove bolesti.

Vitaminom K najbogatije je zeleno lisnato povrće (špinat, kelj, blitva, šparoge), zatim cvjetača, kupus, mrkva, te zeleni čaj.

Beulens, J.W. et al (2010). Dietary phylloquinone and menaquinones intakes and risk of type 2 diabetes. Diabetes Care. 33(8), 1699-705.

Nutricionist