Vitamini za uspješno vježbanje

Uključivanje u tjelesnu aktivnost ima brojne pozitivne učinke na organizam. Jedna od njih je i povećana proizvodnja slobodnih radikala i lipidne peroksidacije. Kod osoba slabije kondicijske spreme, vježbanje će uzrokovati pojačanu sekreciju slobodnih radikala, što će uzrokovati štetu koju prepoznajemo kao upalu mišića.

Dobra vijest je kako se aerobnim setom vježbi jača obrambeni sustav te se smanjuje negativno djelovanje slobodnih radikala. Vitamini C i E imaju veliku ulogu u snižavanju porasta koncentracije lipidne peroksidacije. Pritom se vitamin E pokazao višestruko koristan, posebno u obnovi mišića. Kod osoba starije životne dobi kod kojih se uočilo kako vitamin E značajno povisuje količinu neutrolfila (leukocita koji štite organizam od infekcija), što nije uočeno kod osoba mlađe životne dobi.

Zbog sinergistički učinka vitamina C i E pri vježbanju, preporučuje se povećati njihov unos kao način sprječavanja oksidativnih oštećenja u tijelu, posebice kod osoba starije životne dobi. Predlažemo hranjivi međuobrok prije aerobnog vježbanja: doma pripremljen sok od jagoda, naranča i limuna, i šaku orašastih plodova po izboru.

Evans, w.j. (2000). Vitamin E, vitamin C, and exercise. Am J Clin Nutr, 72 (2), 647-652.

Nutricionist