Sredozemlje čuva ključ zdravlja

Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je kvalitetnog života, a upravo odabirom raznolikih namirnica osigurat će se optimalan unos energije (ugljikohidrata i masti), bjelančevina,vitamina i minerala i time zadovoljiti nutritivne potrebe organizma, očuvati njegova snaga i psihofizička stabilnost.

Globalizacija i užurbani tempo života današnju su prehranu uvelike odredili. Izbor namirnica i način pripreme jela gotovo se potpuno razlikuje od onih naših baka, pa čak i roditelja.

Atraktivno zapakirani proizvodi, popularni restorani brze prehrane, svjetski trendovi naša su svakodnevica kojom tržište stvara nove prehrambene navike, a dostupnost procesuiranih proizvoda poziva nas na prekomjernu kupovinu, koju, peglanjem kartica plaćamo i našim zdravljem.

Problem nezdrave i loše prehrane leži u neuravnoteženosti koju će nam priuštiti slastan sastav suvremene prehrane, vrlo često sveden na jednostavne ugljikohidrate, zasićene masnoće i ready to use formu. Bilo da se radi o polugotovim smrznutim jelima, instant juhama ili brzom zalogaju s nogu, današnji način prehrane daleko je od osnovnih nutricionističkih načela. Prehrambene navike suvremenog načina života polagano dovode do poremećaja metabolizma i niza bolesti što sustavno narušava naše zdravlje, zato je točno i pravodobno informiranje o štetnim posljedicama takvog načina života od ključne važnosti.

Najvažnije od svega je podsjetiti se na činjenicu da živimo u mediteranskom bazenu i da smo jedna od zemalja koja je izvor najkvalitetnijih namirnica i tvorac raznolikih jela.

Podneblje u kojemu živimo daje nam jedinstvenu prednost jer nam pruža plodove zdravlja koje danas Zapad, tvoritelj instant prehrane, iznimno cijeni i skupo plaća. Mediteranska prehrana na neko je vrijeme uspjela biti zasjenjena sjajem šuškavih pakiranja brze i gotove hrane, no njezina jednstavnost i nutritivna savršenost sve se više vraća u naše tanjure. Principi prehrane naših starih temeljeni su na prirodnim, neprerađenim namirnicama i jednostavnim, “siromašnim”jelima.

Svakodnevan izvor energije predstavlja najmanje jedan obrok složenih ugljikohidrata (tjestenine, riže, kukuruzne krupice ili krumpira). Kombinacijom mahunarki (grah, grašak, slanutak, bob, leća), žitarica i povrća, kroz ukusna variva nekoliko puta tjedno, kvalitetno se zamjenjuje meso. Jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (domaći sirevi), kao i voće i gorko povrće (brokula, radič, rikula, raštika) neizostavni su dio svakodnevne prehrane, a riba, osobito plava, na repertoaru je barem jednom tjedno. Baza pripreme jela, kako slanih, tako i slatkih, je visokokvalitetno maslinovo ulje, koje se koristi i u pripremi raznih umaka, salata i šalši. Meso je na stolu dva puta tjedno, najčešće na lešo u povrtno mesnim juhama i rjeđe kroz suhomesnate proizvode (pršut, panceta). Princip mediteranske kuhinje su jednostavna jela, no uvijek začinjena raznim meditaranskim biljem (bosiljak, ružmarin, lovor, origano,…) poznatih ljekovitih svojstava.

Najinteresantnija preporuka mediteranske prehrane je svakako čašica crnog vina, koja se preporuča svakodnevno iza ručka ili večere.Uživa se u bojama i okusima, blaguje se polako, za stolom, s obitelji i prijateljima, a kratki odmor i opuštanje nakon obroka (tzv. siesta) vrijeme je probavljanja i punjenja baterija. Umjerena konzumacija mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda u konačnici formira prehranu s niskim udjelom zasićenih masti, a konzumacija plave ribe i maslinovog ulja stvara optimalan unos i omjer omega-3, omega-6 i omega-9 nezasićenih masnih kiselina. Domaće sezonsko voće i povrće uz vitaminsko-mineralno bogatstvo zajedno sa složenim ugljikohidratima predstavlja odličan izvor dijetalnih vlakana, toliko neprisutnih u prehrani industrijaliziranih zemalja.

Sjetite se da ste potomak Mediterana i da je “preporuka stručnjaka” upravo vaše naslijeđe, a može biti i vaša hrana i vaš stil života. Zato, skrenite do obližnje tržnice, ribarnice, nabavite domaće proizvode, “stare” recepte, servirajte more na stol i vratite se osnovama zdravih životnih navika!

Konačno, i iskustvom dokazano, nabolje stvari u životu najčešće su upravo one najjednostavnije. Vaše zdravlje ovisi o vašim svakodnevnim odlukama, zato obratite pažnju na sezonske i kvalitetne namirnice i odlučite se za ono što i sami jeste, građanin mediteranske zemlje!

_92A7256 copy

Karmen Matković Melki