Jesen stiže

Lišće pada, a čini se da s njim pada i naše raspoloženje… jesenska melankolija… jesenski blues polako obuzima naše dane, a kauč, dekica i topli kakao čine se najboljim načinom za provesti dan… No, ne dajte se! Spriječite da kraći dani i nedostatak sunčanih sati u vas uvuku osjećaj sjete i prehranom održite snagu i veselje ljeta u sebi.

Naime Sunce u našim životima donosi puno više od lijepog vremena, svjetla i topline. Ono naše tijelo hrani omogućavajući mu da samo stvori vitamin D. Upravo manjak ovog vitamina u nama može stvoriti osjećaj melankolije zbog čega jesen nudi i rješenje…. a to su sezonske namirnice! Osim već dobro poznatih izvora vitamina D, plave i masne ribe kao što su srdela, inćun, tuna, skuša, pastrva i losos, jesen nudi i vegetarijanski izvor vitamina D – gljive! Ove namirnice osim što su mnogima često „isprika“ za izlet u šumu, druženje i zabavu, predstavljaju jedan od najboljih pojačivača imuniteta. Naime, između ostalog, gljive sadrže sve više poznate ß- glukane, ugljikohidrate koji pomažu jačanju imuniteta, zatim mineral selen izrazito jak antioksidans kao i mnoge druge vitamine i minerale među kojima se mogu istaknuti vitamin D i bakar. Uz gljive tu su i mirisni kesteni, pečeni, kuhani ili kao pire uvijek će biti dobra zanimacija za prste i nepce, ovi plodovi bogati su omega masnim kiselinama, vitaminima B skupine i djetalnim vlaknima.

Poboljšanju raspoloženja i jačanju imuniteta doprinijet će i jesensko voće i povrće. Jabuke, kruške i dunje sočne su voćke koje obiluju bioaktivnim tvarima. Osim obilja vitamina i minerala, njihovi kolači, kompoti, džemovi i čajevi obiluju i fitokemikalijama kao što su kvecertin, epikatehin, beta-karoten, lutein i ksantini snažnog antioksidativnog djelovanja te dijetalnim vlaknima koja pospješuju rast probiotičkih bakterija u našem crijevu. Ali, to nije sve! Jesen donosi i jedan poseban plod… poznat kao nar, šipak, morganj ili granat za čiju je nutritivnu snagu svjedočilo već mnogo znanstvenih radova! Povrtnice okarakterizirane kao „superhrana“ vežu se upravo uz ovo godišnje doba, pa tako kelj, blitva, špinat, a i mnogima ne tako omiljen poriluk čine važan dio „zelene“ svakodnevice jesenskog razdoblja. Osim vitamina, minerala i sve više spominjanih antioksidansa, jesenska prehrana obiluje i plodovima bogatim „dobrim“ masnoćama. Višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline sadržane u orasima, bademima, lješnjacima i pistacijama koji su kako sočan sastojak jesenskih i zimskih kolača tako i odlična grickalica između obroka. Blagotvorni zdravstveni učinak ovih omega-3 masti nadaleko i naširoko je poznat, a njihovo protuupalno djelovanje pomoći će obrani našeg organizma u sezoni viroza i gripa.

Dobrom raspoloženju i snažnom organizmu mogu doprinijeti i tradicionalni multivitaminski i multimineralni suplementi – zimnica! Naši stari dobro su znali da su upravo oni zadnji, najzreliji ljetni plodovi kako najslađi tako i najbogatiji hranjivim tvarima potrebnim za održavanje vesele atmosfere i snažnog imuniteta. Pekmez od šljiva, ajvar, kiseli kupus i sušene smokve samo su neki od savršenih prirodnih i trajnih izvora zdravlja.

Zato, nemojte dozvoliti da jesen zavlada u vama, već vi zavladajte njome i iskoristite sve njezine blagodati i ljepote… od jesenskih boja, mirisa i zvukova do njezinih finih okusa… okusa jabuke, kruške, kestena i gljiva…

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.
Nutricionistica/specijalistica za kliničku prehranu i metabolizam
Definicija hrane d.o.o. internetska nutricionistička enciklopedija

_92A7246_obrada

Tena Niseteo