Bobičasto voće i mozak

Starenjem se događaju velike promjene u našem mozgu. Dio tih promjena se događa samo na fizičkoj razini, a neke promjene se očituju i u ponašanju. Stoga se neprestano provode istraživanja kako bi se procesi povezani sa starenjem bolje razumjeli, i ublažili.

Dugogodišnje istraživanje prehrambenih navika, uključivalo je žene starije odrasle dobi (>70 godina). Tijekom šest godina, ispitanice su dva puta godišnje bile podvrgnute testiranju kognitivnih funkcija, te se istražila povezanost njihovih prehrambenih navika i rezultata na testovima kognitivnih funkcija.

Pokazalo se kako je veći unos borovnica i jagoda, kao predstavnika bobičastog voća, povezan s polaganijim kognitivnim propadanjem. Čak se pretpostavlja da bi  veća konzumacija ove skupine namirnica mogla usporiti kognitivno propadanje za oko dvije godine.

Bobičasto voće je bogato flavonoidima, fitokemikalijama koje imaju važnu ulogu u zdravlju pojedinca. Sada je poznato da su neizbježan izbor za kvalitetnu i zdravu starost.

Devore, E.E., Kang, J.H., Breteler, M.M., and Grodstein, F. (2012). Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Annals of Neurology, 72(1), 135–143.

 

Nutricionist